Sponsor niet op elke school verwelkomd

Gift van tonnen verdeelt schoolbesturen

MAAIKE BEZEMER

De Rotterdamse Hugo de Grootschool van onderwijsvernieuwer Eric van 't Zelfde krijgt drie ton en nieuwe computers van softwarebedrijf Afas. De gulle gever stelt geen voorwaarden, maar directeur Bas van der Veldt verheelt niet dat scholen meer moeten doen met informatica. Van 't Zelfde verzekert dat zijn school zelf bepaalt waar het geld heengaat. Bijvoorbeeld naar een Nasa-reisje voor excellente leerlingen, vertelt hij aan het AD.

Het ministerie van onderwijs heeft in principe geen probleem met donaties van bedrijven. Al in 1997 sloot het een convenant met schoolleiders en bonden over sponsoring. De bijdrage moet 'in overeenstemming zijn met het fatsoen', mag niet de objectiviteit en geloofwaardigheid van het onderwijs in gevaar brengen en mag de inhoud van de lessen niet beïnvloeden.

Willen andere scholen dit ook?

undefined

Steve Jobs-school

Steve Jobs-scholen verwijzen naar de grote Apple-voorman, maar dat betekent niet dat ze vol liggen met gratis Macs en iPads. De slimme software waarmee leerlingen op De Toekomst in Amsterdam leren, is betaald uit het reguliere budget, vertelt bedenker en bestuurder Maurice de Hond. "We kunnen het daar gewoon mee redden omdat we geen tienduizenden euro's besteden aan boeken en schriften."

Maar De Hond wel dat het onderwijs meer geld kan gebruiken. "Alleen voor de basisvakken heb je soms al hulp van buiten nodig. Dat krijgen we van ouders die extra uitleg geven in kunstvakken of programmeren. Dat werkt beter dan een amuzikale leerkracht die blokfluitles geeft." Met drie zou hij extra mankracht inhuren.

Technologiebedrijf Ricoh gaf grote interactieve projectieschermen. "Als er niks tegenover staat? Waarom niet. Natuurlijk is het gratis reclame voor een investeerder, maar wat is er mis met het kweken van goodwill? Alles om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren!"

undefined

Laurenscollege

Nico de Vrede, tot voor kort rector van het Laurenscollege in Rotterdam, en nu interim op Het 4e Gymnasium in Amsterdam is tegen schoolsponsoring. "Ik zou drie ton extra zo in docenten of ICT willen steken. Als je ziet hoeveel geld er sluipenderwijs al is afgeknepen."

Hij begrijpt nog dat beroepsgerichte scholen contact zoeken met bedrijven, daar komen hun leerlingen straks terecht. "Maar voor algemeen onderwijs, betaald door de overheid, moet je niet willen dat bedrijven apparatuur of andere zaken betalen. Begin dan een privéschool." Haal je een partner eerst nog binnen op maatschappelijke betrokkenheid, dan is het moeilijk 'nee' zeggen als die later iets wil verkopen, denkt hij. Het 4e Gymnasium wil graag zonnepanelen op het dak. De Vrede: "Dat kunnen we door een bedrijf laten doen in ruil voor een reclamebord, maar ik kies liever voor crowdfunding."

undefined

Notre Dame des Anges

Als bestuurder is Marij van Deutekom blij dat een convenant sponsoring op scholen reguleert. Maar van haar mag de samenwerking met bedrijven juist verder gaan. Zij is niet bang voor inmenging. Als haar havo Notre Dame des Anges in Ubbergen drie ton kreeg, stak ze die in inhoudelijke verdieping.

"ICT is belangrijk en heeft veel goeds opgeleverd, maar tot nu ging het vooral over de techniek, niet wát we daar mee willen. Wij willen rekening houden met individuele leerlingen, meer uitleg voor de een, even los van de klas voor een ander."

Collega's hebben te weinig tijd om met elkaar te praten over een beter onderwijssysteem, ziet ze. "Hoe mooi zou het zijn als we ruimte maken om na te denken over de vakken en de mensen die we willen afleveren."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden