Sponge Bob inzet van antihomoactie

AMSTERDAM - Ouders worden gek van de lawaaiige tekenfilm op kindertelevisiestation Nickelodeon over de populaire Sponge Bob met de vierkante broek ('square pants'). Conservatieve christenen in de Verenigde Staten hebben andere bezwaren tegen het gele strippersonage: hij promoot homoseksualiteit. De Nederlandse afdeling van de verontruste organisatie is nog niet gealarmeerd.

Nile Rodgers, componist van de bekende discodreun 'We are Family' uit de jaren zeventig, heeft een videofilm uitgebracht onder dezelfde titel. Hij wil verdraagzaamheid uitdragen op scholen en doet dat in een videoproject waarin meer dan honderd bekende, nogal uiteenlopende stripfiguren voorkomen.

Rodgers' doel: de waardering voor diversiteit bevorderen. ,,Samenwerking en eenheid willen we kinderen leren, een noodzakelijke voorwaarde voor 'heb uw naaste lief'.''

Daarin gaat Rodgers volgens behoudende christenen te ver. Family is prima, maar homo's, nee. Dat Rodgers fout zit, leiden ze af uit de wijze waarop de stripfiguurtjes de discohit 'We are Family' zingen. Verder vormen ze één groot gezin. ,,Dat leidt tot een veranderde definitie van 'gezin', klaagt Peter Sprigg van de Amerikaanse Raad voor gezinsonderzoek. ,,Gezin wordt: alles wat zich zo wenst te noemen.'' Ten slotte horen de conservatieven een aantal 'gecodeerde termen', taal die onschuldig lijkt maar vooral in de homoscene gebezigd wordt.

De commotie die de video heeft veroorzaakt, is vorige week begonnen met een opgewonden reactie van James Dobson, evangelical voorman van de organisatie Focus on the Family. Deze pedagoog, pleitbezorger van het stevig slaan van kinderen (Trouw, 4 december 2004), noemde tijdens een banket in het Congres de video 'pro-homo', meldt de New York Times. Een medewerker van Dobson vond de boodschap van de gewraakte video 'vuig, manipulerend en mogelijk hersenspoelend voor kinderen'.

Dobsons 'Focus on the Family' heeft een Nederlandse afdeling die samenvalt met kinderhulpverleningsinstelling Stichting Chris te Dordrecht. Die zegt niets tegen de ook in Nederland populaire Sponge Bob te hebben, maar vindt dat de maatschappij die de tekenfilm exploiteert 'tegen elk christelijk gedachtegoed' ingaat. De woordvoerster wil niet zeggen, of er plannen bestaan om tegen uitzending van de film te protesteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden