Update

Spong betrekt Noors bloedbad bij zaak tegen Wilders

null Beeld GPD
Beeld GPD

Advocaat Gerard Spong betrekt het bloedbad in Noorwegen bij de zaak die hij voor het Europees Hof tegen Geert Wilders wil aanspannen. Spong zei vandaag op Radio 1 dat de PVV-leider heeft "bijgedragen aan de ontwikkeling en daden'' van Anders Behring Breivik.

"Ik zou zeggen dat hij het Noorse bloed op zijn lippen heeft'', aldus Spong. De advocaat was ooit de aanstichter van het proces tegen Wilders. Direct na de vrijspraak kondigde Spong aan in beroep te gaan bij het Europees Hof en vroeg de procureur-generaal van de Hoge Raad een zogeheten cassatie in het belang der wet in te stellen. "Ik heb de procureur- generaal bij de Hoge raad gevraagd het Noorse bloedbad bij de zaak te betrekken en dat zal ik ook zeker doen bij Europees hof", zei Spong. "Die dingen kunnen niet helemaal los van elkaar worden gezien."

Volgens Spong speelt Wilders de vermoorde onschuld, "maar hij heeft hoe dan ook op zijn minst bijgedragen aan het klimaat dat tot die gruwelijke daad heeft geleid." Wilders zelf nam na het bloedbad direct afstand van de daad en het gedachtegoed van Breivik, maar Spong vond dat een erg simpele ontkenning. "Wilders moet onder ogen zien dat zijn politieke ideeën wortel hebben geschoten bij een mijnheer in Noorwegen." Dat dit leidde tot een gruwelijke tragedie is iets waar Wilders "de rest van zijn leven mee zal moeten leren leven."

Wilders: Spong heeft een Wilders-fobie
"Spong heeft blijkbaar een Wilders-fobie", zo reageerde de PVV-leider vandaag vanaf zijn vakantieadres. "Arme man, hij is kennelijk zo geobsedeerd door mij dat hij deze beledigende wartaal uitslaat. Ik neem hem niet meer serieus, net als de meeste mensen, denk ik."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden