Spoedzitting VN-Veiligheidsraad over opmars ISIS

Familieleden huilen op de begrafenis van een Koerdische strijder die is gesneuveld tijdens gevechten met ISIS. Beeld reuters
Familieleden huilen op de begrafenis van een Koerdische strijder die is gesneuveld tijdens gevechten met ISIS.Beeld reuters

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt vandaag om 23.30 uur (onze tijd) in spoedzitting bijeen om zich te buigen over de situatie in Irak. Dit is van diplomaten bij het hoofdkwartier van de volkerenorganisatie in New York vernomen. Frankrijk had op de vergadering aangedrongen vanwege de 'terroristische dreiging' in Irak.

Sacha Kester

De opmars van ISIS in het noorden van het land heeft een exodus van honderdduizenden niet-soennitische mannen, vrouwen en kinderen op gang gebracht.

In Irak rukken de radicale strijders van ISIS moordend op. Tienduizenden burgers zijn op de vlucht geslagen. ISIS claimt op Twitter dat het 15 steden en dorpen heeft veroverd. Ooggetuigen bevestigen dat de christelijke plaatsen Tilkaif, Al Kwair en Karakush in handen van de opstandelingen zijn gevallen.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, zei zich vanmiddag vooral zorgen te maken over de inname van Karakush, de grootste christelijke stad in Irak. Daarbij zijn 'niet te tolereren wandaden' begaan, verklaarde hij.

De internationale gemeenschap moet volgens Fabius handelen om een antwoord te bieden op de 'terreurdreiging'. Ook moet de Iraakse bevolking 'geholpen en beschermd' worden. Volgens Fabius worden de burgerbevolking en religieuze minderheden het hardst getroffen

Honderdduizenden christenen
Paus Franciscus heeft wereldleiders eerder vandaag opgeroepen om te proberen de crisis in het noorden van Irak op te lossen. Islamitische extremisten hebben de laatste dagen in dit gebied een fors aantal steden veroverd en in totaal zouden honderdduizend christenen op de vlucht zijn geslagen.

'De christenen hebben alles achter moeten laten, zelfs hun schoenen, en zij zijn op blote voeten op weg gegaan naar Koerdistan', aldus de chaldeïsche patriarch. Paus Franciscus wil 'een onophoudelijk gebed van de hele kerk om de Heilige Geest te vragen om de gift van de vrede'.

Een van de steden die de militanten nu in handen hebben is Karakush, met ongeveer 50.000 christenen de grootste gemeenschap in Irak. Persbureau AFP meldt dat de kruisen van de kerken worden gesloopt, en christelijke manuscripten worden verbrand. Toen ze vorige maand de stad Mosul veroverden, dwongen ze christenen zich te bekeren. Degenen die dat niet deden, moesten de stad verlaten of werden vermoord.

Yezidi's, een van de oudste geloofsgemeenschappen van het Midden Oosten, op de vlucht voor ISIS. Beeld REUTERS
Yezidi's, een van de oudste geloofsgemeenschappen van het Midden Oosten, op de vlucht voor ISIS.Beeld REUTERS

Amerikaanse ambassade
De extremistische organisatie heeft deze week ook met het Libanese leger in het grensstadje Arsal gevochten, wat de vrees deed toenemen dat het conflict ook naar Libanon zou overslaan. Vandaag heeft ISIS zich weer teruggetrokken, maar ze hebben wel een aantal Libanese soldaten ontvoerd en meegenomen naar Syrië.

Ondertussen doen vele complottheorieën de ronde. Zo zou ISIS door de Verenigde Staten in het leven zijn geroepen, of zouden de strijders in elk geval door de VS zijn opgeleid en getraind, bijvoorbeeld omdat de organisatie een bedreiging vormt voor het sjiitische Iran. De Amerikaanse ambassade in Libanon voelde zich in elk geval geroepen om op haar Facebookpagina aan te geven dat de VS ISIS niet gecreëerd hebben.

Steeds meer terrein
ISIS verovert steeds meer terrein in zowel Syrië als Irak. De organisatie heeft het kalifaat, een soort islamitische heilstaat, uitgeroepen in het gebied waar zij heersen. Tot nu toe volgden er op elke verovering slachtpartijen onder de lokale bevolking. Met name minderheden, zoals christenen, maar ook sjiieten of soennieten die voor de regering werkten, zijn massaal geëxecuteerd.

Behalve christenen en sjiieten, zijn In het noorden van het Irak wonen ook yezidi's, een van de oudste geloofsgemeenschappen van het Midden-Oosten, die door extremisten als duivelsaanbidders worden beschouwd. Duizenden van hen zijn dit weekeinde een berg opgevlucht, nadat ISIS de stad Sinjar had veroverd. De Verenigde Naties zeggen dat een deel van deze mensen is geëvacueerd. Ze kwamen om van de honger en dorst: op de berg is geen water en er groeit helemaal niets.

Turkse functionarissen melden vandaag dat duizenden Irakezen, merendeels yezidi's, over de Turkse grens zijn gevlucht. Er zouden rond de 150 yezidi's zijn toegelaten.

'Degenen met een paspoort zijn de grens overgestoken, maar de duizenden die dat niet hebben gedaan wachten aan de andere kant van de grens', zei de burgemeester van een plaats in Zuidoost-Turkije waar yezidi's zijn ondergebracht.

Een yezidi-parlementariër, Vian Dakhil, is gisteren in het Irakese parlement in tranen uitgebarsten terwijl ze om hulp smeekte voor haar volk. 'We worden afgeslacht onder het vaandel van 'er is maar één god en dat is Allah'. Ze zei dat een 'volledige geloofsgemeenschap' wordt uitgeroeid door de zeloten.

ISIS heeft zelf foto's verspreid waarop te zien is hoe mannen die zijn achtergebleven door het hoofd zijn geschoten. Vrouwen zouden als seksslaven worden gebruikt.

Yezidi-vrouwen die op de vlucht zijn geslagen in een school in Iraaks Koerdistan. Beeld afp
Yezidi-vrouwen die op de vlucht zijn geslagen in een school in Iraaks Koerdistan.Beeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden