Spoedoverleg vrijlating Palestijnen

Laatste groep, met daarin ook Arabische Israëliërs, dient als joker om Abbas aan onderhandelingstafel te houden

TEL AVIV - Morgen zou een groep Palestijnse gevangenen worden vrijgelaten. Maar of Israël die belofte nakomt, is zeer onzeker. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry probeert nu te voorkomen dat de onderhandelingen instorten.

Op bezoek in Europa, vloog Kerry deze week ineens naar Amman. Hij sprak daar met de Palestijnse president Abbas. Verder zou hij nu dagelijks met de Israëlische premier Netanjahoe bellen. Er is Kerry veel aan gelegen de onderhandelingen te redden.

Kerry heeft er de afgelopen maanden ontelbare uren aan besteed, hij vloog meer dan tien keer naar Tel Aviv en Amman, hij verleidde, dreigde, paaide; maar de kans op succes lijkt momenteel miniem.

Toen Kerry de partijen acht maanden geleden aan tafel kreeg, was dat met deze belofte aan Abbas: Israël zou op vier momenten een groep langzittende Palestijnse gevangenen vrijlaten. In totaal 104, allemaal verantwoordelijk voor dodelijke aanslagen.

In de vierde groep, die dit weekend vrij zou komen, zitten ook Arabische Israëliërs. Het Israëlische kabinet en de oppositie hebben grote weerstand tegen het vrijlaten van deze 'terroristen' met Israëlisch paspoort. Bovendien is het idee dat Abbas de brui geeft aan de onderhandelingen, zodra ze vrij zijn. Dus waarom hen laten gaan?

Netanjahoe en minister van justitie Tzipi Livni, die de onderhandelingen leidt, zetten deze vierde groep nu in als joker. Ze komen alleen vrij als Abbas belooft ook daarna aan tafel te blijven zitten. Israël wil zo voorkomen dat Abbas naar de Verenigde Naties gaat om daar de Palestijnse staat af te dwingen, of naar internationale gerechtshoven om Israël voor oorlogsmisdaden aan te klagen.

Kerry heeft vermoedelijk veel druk op Abbas gezet om met zo'n soort deal akkoord te gaan. Maar Abbas zit in een lastige positie. De vrijlating van gevangenen is immers het enige succes waarop hij kan bogen. Zijn eis voor een bouwstop in de nederzettingen tijdens de onderhandelingen moest hij inslikken. De afgelopen maanden zijn prompt bouwplannen voor vele duizenden nieuwe appartementen in de nederzettingen en Oost-Jeruzalem bekendgemaakt.

Abbas staat mede daardoor ook onder grote druk van zijn eigen Fatah-partij en de PLO om een einde te maken aan de besprekingen. De meeste Palestijnen zijn ervan overtuigd dat Israël slechts praat om te praten - of beter: om door te kunnen bouwen op de Westelijke Jordaanover.

Net gisteren werd bekend dat het Israelische ministerie van transport 40 miljard euro wil investeren in infrastructurele projecten op de Westelijke Jordaanoever. Projecten die vooral kolonisten ten goede komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden