Spoedklus voor Yang

Yang Jianhua zal het komende weekeinde zijn ogen goed de kost geven tijdens het NK tafeltennis. Tot en met de WK in april in Belgrado zal de Chinees optreden als Nederlands herencoach. Het Europese topdubbel Heister/Keen is blij met zijn komst al is de toekomst nog onzeker.

Hij spreekt Duits en Engels met een zwaar accent en zijn achtergrond en plannen voor de toekomst blijven mede daardoor ook na zijn toelichting in nevelen gehuld.

Maakte hij nu wel of niet deel uit van het Chinese nationale team dat in 1987 wereldkampioen werd in New Delhi? Welke positie bereikte hij op het hoogtepunt van zijn carrière op de wereldranglijst? De 35-jarige Yang vindt het allemaal niet belangrijk. ,,Dat is alweer zo lang geleden.''

Gisteren werd de Chinese speler/coach van de Duitse vereniging TTC Jülich door de Nederlandse Tafeltennisbond (NTTB) aan de pers voorgesteld. Al sinds september was de bond op zoek naar een nieuwe coach voor het herenteam. De vacature ontstond toen voormalig coach Paul Haldan aangaf niet meer beschikbaar te zijn.

Pas een aantal weken geleden kwam de bond via international Trinko Keen, die ook voor het Duitse Jülich uitkomt, in gesprek met Yang. Tot die tijd dacht de NTTB rond te zullen komen met de Kroaat Scoric die momenteel in dienst is bij de Belgische club Charleroi. De bond was bewust op zoek naar een trainer/coach in deeltijd.

Met Scoric liep het uiteindelijk toch mis. Hij wilde de Nederlandse internationals niet coachen in wedstrijden waarin zij uit zouden komen tegen zijn twee top-twaalfspelers bij Charleroi. Voor de NTTB ging die eis te ver. ,,De kans dat je die jongens tegenkomt op internationale toernooien is daarvoor veel te groot'', aldus voorlichter Ton van Happen.

Sinds 1988 komt Yang uit in de Duitse eerste Bundesliga. De laatste zeven jaar speelde hij bij TTC Jülich, waar hij inmiddels speler/coach is geworden. Hij speelt er op de tweede positie achter Trinko Keen.

Jülich heeft in de Duitse competitie nog goede uitzichten op de play-offs. Van Happen: ,,Voor het begeleiden van Danny Heister en Trinko Keen tijdens en op weg naar het WK zochten we iemand van het kaliber van Yang. Hij heeft veel internationale ervaring als speler en als coach draait hij mee in de Champions League.''

Heister en Keen zijn blij met de aanstelling van Yang. ,,Omdat hij zelf nog speelt is hij een goede sparringpartner. Bovendien kent hij mijn zwakke plekken omdat hij mij in de Bundesliga al meerdere malen heeft verslagen'', aldus Heister.

Keen: ,,Ik werk bij Jülich pas korte tijd met hem samen, maar ik heb zeer veel van hem geleerd. Je kunt goede afspraken met hem maken en hij heeft de zaken rond het team altijd zeer strak georganiseerd. Het WK duurt twee weken en in die tijd komt er zeer veel op je af. Dan is het fijn dat er een coach staat waar je blind op kunt vertrouwen.'' Overigens is het nog steeds niet zeker of het WK, gepland van 26 april tot en met 9 mei, wel doorgaat. De politieke situatie rond Kosovo veroorzaakt nog steeds een negatief reisadvies voor Joegoslavië.

De Nederlandse ploeg heeft zich al wel voor het toernooi ingeschreven, maar kan alsnog besluiten niet af te reizen. Op 25 maart zal de internationale tafeltennis federatie (ITTF) definitief besluiten of het doorgaat.

,,Het zou doodzonde zijn als het niet doorgaat. Ik doe het vanwege mijn knie nu wel wat rustiger aan, maar over twee maanden verwacht ik weer helemaal fit te zijn'', zegt Heister.

Ook Keen zou het vreselijk vinden dit WK te moeten missen nu hij 'in de kracht van zijn tafeltennisleven' is.

,,Het is natuurlijk een gigantische blunder van de ITTF om het toernooi aan Joegoslavië toe te kennen. Ik heb inmiddels geleerd me er niet mee te bemoeien omdat je er dan zelf aan onderdoor gaat. De spelers blijken niet in staat een front te vormen om dit soort zaken te voorkomen. Dat is zeer teleurstellend.''

Wie er na de WK de coaching van de heren op zich zal nemen is nog niet duidelijk. Over zijn toekomstplannen is Yang al net zo vaag als over zijn verleden. ,,We moeten eerst maar eens kijken hoe het bevalt. Ik heb volgend seizoen waarschijnlijk weinig tijd.''

Yang bekleed nog verschillende functies in de Chinese tafeltenniswereld en heeft zojuist een vierjarig contract getekend bij de Duitse vereniging Bad Honnef.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden