Spoeddebat neemt 'schijn van een deal' niet weg

PvdA-leider Job Cohen en premier Rutte gisteren tijdens het spoeddebat in de Tweede Kamer. Volgens Cohen heeft Rutte het ambt van minister-president aangetast. FOTO ANP Beeld
PvdA-leider Job Cohen en premier Rutte gisteren tijdens het spoeddebat in de Tweede Kamer. Volgens Cohen heeft Rutte het ambt van minister-president aangetast. FOTO ANP

Voor de oppositie bleef gisteren in het spoeddebat 'de schijn van een deal' hangen boven het gesprek tussen premier Mark Rutte, PVV-leider Geert Wilders en het Zeeuwse Statenlid Johan Robesin. Volgens Rutte en de coalitiepartners was er niets onoirbaars aan de ontmoeting, Robesin noemde het debat 'verloren tijd'.

De premier moest zich gisteren in de Kamer verdedigen voor de ontmoeting, twee weken geleden in zijn werkkamer in het Torentje.
Volgens de oppositiepartijen heeft Rutte het Zeeuwse statenlid Robesin (Partij voor Zeeland) tijdens de ontmoeting overgehaald om bij de Eerste-Kamerverkiezingen op 23 mei zijn stem uit te brengen op CDA, VVD of PVV, in ruil voor beloftes over het afzien van de ontpoldering van de Zeeuwse Hedwigepolder.

Werkkamer
Rutte bleeft bij zijn standpunt dat er niets onoirbaars was aan zijn gesprek en dat hij het in de toekomst gewoon weer zal doen, ook in het Torentje. Dat is nou eenmaal zijn werkkamer, redeneerde de premier, en werd hierbij gesteund door VVD, CDA en PVV. Rutte bestreed fel dat hij toezeggingen over de Hedwigepolder had gedaan. Verder weigerde hij uit de school te klappen over het gesprek. 'Dat is tegen mijn normen en waarden.'

Schade
Dat ging er bij de oppositie maar moeilijk in. 'Premier Rutte heeft het ambt van minister-president schade toegebracht en de schijn van een deal niet weggenomen' (Job Cohen, PvdA). 'De schaduw van twijfel is blijven hangen' (Alexander Pechtold, D66). 'Hij heeft de indruk gewekt van het ronselen van stemmen' (Jolande Sap, GroenLinks). 'Hij moet de stap naar de rol van minister-president nog zetten' (Emile Roemer, SP). 'De geur van het kopen van een stem blijft hangen' (André Rouvoet, ChristenUnie).

Cohen, die het spoeddebat over de kwestie had aangevraagd, vond dat Rutte het als premier niet kon maken invloed uit te oefenen op de samenstelling van de Eerste Kamer, een orgaan nota bene dat de regering moet controleren. Rutte is premier van alle Nederlanders en hoort zich in zijn ambt niet als partijman te gedragen, meende Cohen. De andere oppositiepartijen zeiden het hem na in allerlei varianten.

Stemgedrag
Rutte betoogde dat hij het recht heeft om als premier van een minderheidskabinet naar meerderheden te zoeken in zowel Tweede als Eerste Kamer. Als een Statenlid, zoals Robesin, openlijk twijfelt of hij op een kandidaat van zijn eigen partij, de Onafhankelijke Senaats Fractie (OSF) zal stemmen, dan mag hij zo'n zwevende kiezer best spreken over zijn komende stemgedrag.

Open brief
Het Zeeuwse Statenlid Robesin stelde gisteravond in een uitzending van Omroep Zeeland dat hij een open brief aan de Tweede Kamer gaat schrijven waarin hij ze 'haarfijn gaat uitleggen' wat hij vindt van alle commotie over zijn gesprek met premier Mark Rutte.

Het Statenlid ergerde zich aan het spoeddebat in de Tweede Kamer. 'Het was een mengelmoes van ongefundeerd wantrouwen, klinkklare leugens en nonsens uit de media. Wat over mij is gezegd, raakt kant noch wal.' De Zeeuw noemt de discussie in de Tweede Kamer 'verloren tijd. Het debat was ver beneden de maat. De oppositie wilde Rutte per se een tik voor z'n billen geven maar is daar niet in geslaagd.' Het kwetste Robesin dat hem 'kiezersbedrog' wordt verweten. In het gesprek met de premier zijn wel 'zijdelings wat Zeeuwse zaken genoemd', maar van een deal was volgens het Statenlid geen sprake.
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden