Spoeddebat met Verdonk over generaal pardon

(Novum) - Minister voor Vreemdelingenzaken Rita Verdonk (VVD) moet zich volgende week woensdag verantwoorden over de situatie van 26 duizend asielzoekers. GroenLinks heeft haar naar de Tweede Kamer geroepen voor een spoeddebat. Het gaat om asielzoekers die voor 2001 naar Nederland zijn gekomen. Zij maken volgens GroenLinks aanspraak op een generaal pardon.

Aanleiding voor het debat is een motie op een congres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) woensdag. Daarin eisen 451 van de 458 gemeenten een 'ruimhartig pardon' van Verdonk. De motie was ingediend door de Brabantse gemeente Gilze-Rijen. Reden was de uitspraak van Verdonk dat zij niet in staat is voor 1 juli duidelijkheid te geven over zesduizend dossiers.

Ongeveer 26 duizend asielzoekers vallen nog onder de oude asielwet. Verdonk had beloofd dat alle dossiers voor 1 juli zouden worden behandeld, maar verwacht voor deze datum niet verder dan twintigduizend dossiers te komen. Op dit moment zijn volgens de VNG ruim zeventienduizend aanvragen afgehandeld. Ongeveer 45 procent leidde tot een verblijfsvergunning. De gemeenten willen dat het bestuur van de VNG in Den Haag gaat lobbyen voor een pardon.

Belangrijke reden voor de VNG om te vragen voor een generaal pardon is een afspraak die in 2004 met Verdonk werd gemaakt. Het rijk zou de verantwoordelijkheid nemen voor de terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers. Ondanks deze afspraak zijn zesduizend asielzoekers met onbekende bestemming vertrokken, stelt de VNG.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden