Spoeddebat Drenthe over verdenkingen tegen CdK Tichelaar

Commissaris van de koning Jacques Tichelaar is met de fractievoorzitters van Provinciale Staten bij elkaar voor spoedberaad. Tichelaar is in opspraak geraakt omdat hij zijn schoonzus een ontwerpopdracht zou hebben toegespeeld bij de herinrichting van Huize Tetrode in Assen.  Beeld ANP
Commissaris van de koning Jacques Tichelaar is met de fractievoorzitters van Provinciale Staten bij elkaar voor spoedberaad. Tichelaar is in opspraak geraakt omdat hij zijn schoonzus een ontwerpopdracht zou hebben toegespeeld bij de herinrichting van Huize Tetrode in Assen.Beeld ANP

Jacques Tichelaar, de Drentse commissaris van de koning, moet komende woensdag in de Drentse Statenvergadering tekst en uitleg geven over een ontwerpopdracht aan een familielid.

Karin Sitalsing

Volgens een gezamenlijk onderzoek van de Volkskrant en Dagblad van het Noorden heeft de PvdA’er zijn schoonzus voorgetrokken bij een opdracht. Na een eerder akkefietje beloofde hij in 2013 alle schijn van belangenverstrengeling te zullen mijden in de toekomst.

Het gaat om de herinrichting van een monumentaal pand in het centrum van Assen: Huize Tetrode. Het interieur was nodig aan een opfrisbeurt toe, de directeur van Projectenbureau Drenthe vroeg een interieurontwerpster een offerte te maken. Tegen de tijd dat de vrouw een contract tekende, bleek de CdK een andere ontwerpster gevraagd te hebben te adviseren, zo melden de kranten. Deze dame is zijn schoonzus.

De eerder ingeschakelde ontwerpster kreeg een vervangende opdracht en 3500 euro compensatie. De schoonzus verdiende 3100 euro met haar opdracht.

Volgens de CdK heeft hij beslist integer gehandeld. Bedragen onder de 50.000 euro vallen onder mandaat van zijn ambtenaren, zegt hij, dus de beslissing om te switchen was niet de zijne. Bovendien, zegt hij, wisten die ambtenaren niet eens dat er een familierelatie was. Volgens Tichelaar kwam hij er pas achter dat zijn schoonzus de opdracht uitvoerde toen het werk al nagenoeg klaar en niet meer terug te draaien was.

Maar de kranten citeren uit een mail waarin staat: ‘’Onze CdK had intussen aan mijn collega gevraagd om wat te gaan doen, en heeft interieuradviseur Karin Klinkenberg gevraagd te adviseren.’’ Klinkenberg is de schoonzus.

Ook hiervan klopt niets, zegt de commissaris: niet hij, maar een ambtenaar zou Klinkenberg hebben gevraagd.

Spoedberaad

Tichelaar is kwetsbaar, want in 2013 bemoeide hij zich ook al met een familiaire kwestie. Zijn zwager, uitbater van een hotel/restaurant, claimde toen dat de gemeente Coevorden afspraken niet nakwam en hem anderhalf miljoen euro verschuldigd was. Onder leiding van de commissaris werden gesprekken gevoerd, zelf was Tichelaar louter de facilitator, zegt hij zelf. Maar volgens meerdere bronnen zou hij Coevorden onder druk hebben gezet om zijn zwager - overigens de partner van Klinkenberg - tegemoet te komen.

Tichelaar erkende toen dat zijn inmenging hem kwetsbaar maakte, en deed Provinciale Staten de belofte dat hij niet meer zou bemiddelen in kwesties waarbij familieleden betrokken zijn.

Afgelopen zaterdag, op de dag dat beide kranten een reconstructie publiceerden van de affaire, kwamen de fractievoorzitters van de Drentse Staten bijeen voor een spoedberaad achter gesloten deuren. Over wat daar binnen is gezegd, houden ze de kaken op elkaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden