Spoedcursus escalatie met Pegida-voorman

Edwin Wagensveld met de beeltenis van het hakenkruis in de emmer. Beeld EPA
Edwin Wagensveld met de beeltenis van het hakenkruis in de emmer.Beeld EPA

Van een gesprek voor de rechtbank tot een verhoor op het politiebureau en dat in iets meer dan een halfuurtje. Als er een record voor escalatie bestond, dan zou Pegida-voorman Edwin Wagensveld (48) dat vandaag hebben gebroken.

Wagensveld, de Nederlandse voorman van de anti-islam en anti-migratiebeweging, was er gisteren keurig op tijd bij. Half elf moest hij voor de rechter verschijnen voor het niet betalen van een boete voor het overtreden van een voorschrift tijdens een manifestatie eerder dit jaar. Omringd door twee trouwe aanhangsters koesterde Wagensveld zich even daarvoor in het zonnetje, op de trap naar de rechtbank.

Het is een plek waar iedereen langs moet als je de rechtbank in moet. Wagensveld was dan ook niet over het hoofd te zien, en dat gold zeker ook voor het opschrift op zijn t-shirt. Op 27 februari verbood de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan elke uiting waarin een hakenkruis voorkwam. En laat nu Wagensveld precies dezelfde beeltenis op zijn shirt mee voeren als het beeld waarvoor hij voor de rechter moest verschijnen.

Kritiek
Jurist Berend Roorda uitte vandaag in Trouw kritiek op burgemeester Eberhard van der Laan, die het hakenkruis in februari verbood. 'De burgemeester mag zich niet met een hakenkruis bemoeien'.

Een half uur voor aanvang is de verhouding tussen politie en Pegida nog drie tegen drie. De Pegida-voorman praat honderduit over zijn acties en speurwerk van de afgelopen weken. Hij verhaalt in het bijzijn van de agenten over zijn tocht naar Calais. Daar was het bewijs geleverd dat de heren daar niet deugen en met grote keien dreigden te gooien. "Die verhalen van die chauffeurs zijn dus echt waar", houdt hij zijn gehoor voor.

'Manifestatie'
Inmiddels groeit de groep aanhangers van Wagensveld. Van een manifestatie is nog niet echt sprake, maar het begint er een beetje op te lijken.

Maar dan begint de omslag van goed gesprek naar manifestatie. Voor het eerste zijn beleefdheidsregels, voor het laatste zijn de regels onder meer vastgelegd in de Wet openbare manifestaties. De rechtbank heeft besloten dat Wagensveld niet binnenkomt in het shirt dat hij aan heeft.

Ok, hij mag het aanhouden, maar moet dan wel het hakenkruis afplakken. De vlag van IS die eveneens op de beeltenis staat, mag wel zichtbaar blijven. Wagensveld is niet van plan ook maar iets af te plakken en heeft ook geen trek een shirtje van de rechtbank aan te trekken.

De beeltenis op het shirt van de Pegida-voorman. Beeld ANP
De beeltenis op het shirt van de Pegida-voorman.Beeld ANP

In de tussentijd is een paar kilometer verderop burgemeester Van der Laan al lang op de hoogte van wat zich voor de rechtbank afspeelt. Voor de deur van de rechtszaal vraagt iedereen zich af waar Wagensveld blijft en aan de andere kant van de draaideur is Wagensveld met zijn medestandster al afgevoerd richting politiebureau voor verhoor.

Juridisch
Wat levert dit juridisch gezien op? De rechter laat de zaak beginnen en vraagt het oordeel van de officier van justitie. Hij adviseert de zaak aan te houden want in de rechtsstaat Nederland heeft iedereen het volste recht zich te verdedigen en dus ook Wagensveld. Zelfs als blijkt dat hij niet aanwezig kan zijn door zijn eigen schuld.

Lopen we het risico dat deze situatie zich herhaalt? Ja, want Wagensveld liet nog voor hij mee moest met de politie nog even weten dat hij de volgende keer zijn shirt met hakenkruis opnieuw zal aan trekken.

Het hele verhaal lijkt een simpel klusje voor de rechter. Dat is het niet. Wagensveld zegt het hakenkruis, dat in de beeltenis in een emmer valt, te tonen omdat hij 'tegen het nationaal socialisme, de PKK, Anti-Fascistische Actie (AFA) en IS is'. En in die mening, zo vindt de Pegida-voorman, 'mag hij niet door de burgemeester beknot worden'.

Wagensveld wijst naar het hakenkruis tijdens de demonstratie in februari. Beeld anp
Wagensveld wijst naar het hakenkruis tijdens de demonstratie in februari.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden