'Splits riskante bankzaken af'

Advies Europese experts moet problemen voor spaarders beperken

GIJS MOES | BRUSSEL

De Europese banken moeten hun riskante zakelijke operaties loskoppelen van het sparen en lenen door consumenten. Zo hoopt een groep van Europese experts de kans op problemen voor de spaarders te beperken.

De experts, onder leiding van de Finse centrale bankier Liikanen, willen niet dat de banken volledig splitsen, zoals in de Verenigde Staten. Maar ze moeten hun riskante operaties - als die meer dan 15 tot 25 procent van alle activiteiten bepalen - wel onderbrengen in aparte onderdelen. Dat moet voorkomen dat de banken gaan speculeren met het geld van de consumenten.

Het advies werd gisteren in Brussel aangeboden aan Europees Commissaris Barnier (interne markt). De voorstellen moeten bijdragen aan een veilige financiële sector, waarin problemen bij banken zo weinig mogelijk invloed hebben op de rest van de economie.

Twee leden van de groep vonden het advies te ver gaan. Zij menen dat de versterking van de financiële buffers van de banken, die al verplicht is, voldoende zekerheid biedt.

Problemen in de financiële sector, door risicovol zakendoen, staan aan de oorsprong van de crisis die nu al vier jaar de Europese economie beheerst. Veel banken moesten staatssteun aanvragen, of ze zijn overgenomen door de overheid. De banken lenen minder uit, waardoor bedrijven niet kunnen groeien.

Volgens Herman Wijffels, voormalig topman van de Rabobank en lid van de expertgroep, hebben Nederlandse banken al veel gedaan om hun risico's te verminderen. Vooral grote Duitse, Franse en Britse banken met ingewikkelde en risicovolle beleggingen zullen ingrijpende veranderingen moeten doorvoeren, als het advies wordt uitgevoerd.

Eurocommissaris Michel Barnier zei dat het rapport de basis zal vormen voor nieuwe voorstellen. De experts raden ook aan dat er een fonds komt om slechte banken op te doeken. Banken moeten nu met belastinggeld overeind worden gehouden, in de toekomst moeten ze zelf opdraaien voor noodsteun.

Het rapport wil ook een aanpassing van de hypotheekmarkt. Volgens de opstellers zijn veel problemen te wijten aan buitensporig leengedrag in de huizensector.

Daarnaast moet het beloningsbeleid voor het bankmanagement flink aangepast worden, waarbij de bonus verloren gaat als banken in de problemen komen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden