Splinters

Beetje dom van Constant Kusters om zo de aandacht te vestigen op het feit dat zijn mannetjes de inspraakavonden over azc's lopen te versjteren. Daaraan kun je zien dat hij toch eigenlijk maar een amateur is. Hij was erg trots op de onrust die zijn dwaalgeesten hadden gestookt in Steenbergen, Purmerend, noem maar op. De trots van de kleine man die ook eens van zich doet horen.

Iedereen weet dat je het best anoniem kunt mollen en hitsen, maar de drang om zich op de borst te kloppen werd 'm kennelijk te sterk. Nu we het weten is ook direct het buitensporig agressieve getier op die bijeenkomsten verklaard. Eindelijk, eindelijk, moet Kusters hebben gedacht, kunnen we dankzij die asielzoekers eens een programmapunt uitschreeuwen, want met de oprichting van de Groot-Germaanse Unie en het volksleger wil het maar niet lukken.

Constant Kusters is, voor wie het net als ik telkens weer dreigt te vergeten, de voorzitter van de Nederlandse Volks-Unie, de rechts-extremistische splinter die vroeger door Joop Glimmerveen werd belichaamd. Maar Joop is oud en door Constant aan de kant gezet, net als die malle Stefan Wijkamp, met z'n Hitlersnorretje en -lok. Je zou zeggen verstandig, Constant; een partij, welke partij ook, moet het nooit hebben van malle Eppies en paljassen. Ik denk dat Kusters, die mij nog voor de geest stond als jongeman maar die inmiddels getrouwd en kinderrijk blijkt, gedacht heeft: ik verpak het allemaal wat minder opzichtig en extremistisch, misschien lukt het dan beter. Maar nu hij z'n naargeestige infiltraties in al die gemeentes zelf van de daken loopt te schreeuwen, ben ik maar weer eens in de Nederlandse Volks-Unie van Kusters gedoken.

Hij mag dan geen Hitlersnorretje dragen, zijn fascinatie door het nazisme is er niet minder om. Hij trouwde op 20 april, Hitlers verjaardag, en tuigde z'n kinderen, de arme schapen, op met namen als Gudrun Germania, Sigrun Brunhilde en Thorsten Rune Nordland. Het is de armzalige symboliek van wie geen potten in de realiteit weet te breken. Want de Nederlandse Volks-Unie is en blijft een splinter. Splinters hebben de nare eigenschap in het vlees te blijven zitten, het zijn eigenlijk een soort parasieten. Een beetje grote splinter krijg je er nog wel uit, maar de ergste splinters zijn de kleinste, die zelfs met een pincet niet zijn te verwijderen. Die doen ook het meeste pijn. Soms moet je ze maar laten zitten in de hoop dat ze op een gegeven ogenblik uitzweren.

Het ultieme doel van een splinter is zogezegd dat hij een deel van je welbevinden vergalt. Splinters hebben de neiging zelf ook weer te versplinteren; trek je een grote eruit, dan blijft soms een kleinere zitten. De gevaarlijkste splinters zijn die waarvan je zelfs geen flauw vermoeden hebt, volstrekte eenlingen die ergens onzichtbaar onder de huid bivakkeren tot ze opeens de kop opsteken: Anders Breivik, Dylann Roof. Zo erg is het met splinter Kusters gelukkig niet, die toetert zijn ideeën gewoon rond vanuit Arnhem, waar hij met z'n Wagneriaanse gezin van het nationaal-socialistische walhalla droomt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden