Splinter NCPN scheurt vanwege rijkeluishuizen

In het Oldambt kleurt de einder nog steeds Morgenrood. In Scheemda voert de tweekoppige fractie van de Nieuwe Communistische Partij Nederland harde oppositie tegen 'de afbraak van de voorzieningen'. Eén gemeente verderop, in Reiderland, zit zelfs een NCPN-wethouder in het college. Maar deze week botsten de gestaalde kaders op het Oost-Groningse platteland hard op elkaar. De verontruste vleugel weigert dure huizen te bouwen voor het grootkapitaal en is uit de partij gestapt.

Ruud van Haastrecht

Engel Modderman is de leider van het verzet en niet de eerste de beste. Bij de laatste kamerverkiezingen voerde hij de NCPN-kieslijst aan. Daarvoor zat hij jaren in het partijbestuur van de NCPN. Het principe knaagt bij hem; communisten zijn nu eenmaal gewetensvolle mensen.

Lang heeft hij de verwaterde koers van zijn partijgenoten in Reiderland door de vingers gezien, die meelopen 'aan de leiband van de PvdA'. Maar toen de Reiderlanders twee weken geleden de bouw van villa's in een recreatieplas voor patserige Duitsers en Nederlandse renteniers tot partijstandpunt wilden verheffen, was de maat vol. Samen met zijn mederaadslid stapte Modderman eergisteren uit de NCPN, gevolgd door een onbekend aantal getrouwen. Hijzelf rekent op de hele Scheemder afdeling minus twee. Afdelingsvoorzitter Roele Meinds lacht als hij het hoort: ,,Grootspraak!''

De Verenigde Communistische Partij heet Moddermans nieuwe politieke onderkomen. Op de oprichtingsvergadering circuleerden nog even namen als Communistische Partij Groningen en Oost-Groningse Communistische Partij. ,,Maar dan beperk je je tot de eigen regio of de provincie'', zegt Modderman. Een lokale partij is de VCP in ieder geval al niet meer. Er zijn al leden in Winschoten, Pekela en op vijandelijk gebied: in Reinderland.

Meinds wordt in elk geval geen lid. ,,Voor geen geld ter wereld! Iedere afscheiding is een nederlaag voor de arbeidersbeweging.'' Er waren al mensen bij hem aan de deur die riepen: 'Ik stem helemaal niet meer communistisch'.

De Scheemder afdelingsvoorzitter schaart zich 'voluit' achter het beleid van de kameraden in Reiderland. In het licht van Das Kapital mag dat op z'n minst opmerkelijk heten, vindt Modderman.

Op de eilanden verrijzen woningen vanaf vierenhalve ton. ,,Binnen de dijk komen er woningen voor de kapitalisten. Buiten de dijk mag de rest zitten, de gewone arbeider.'' In de gunstige werkgelegenheidseffecten gelooft hij ook niet. ,,Er wordt geschermd met 450 arbeidsplaatsen. Maar die zijn seizoensgebonden.'' NCPN-wethouder Hans Heres haalt zijn schouders op over de kritiek: ,,Een woning van vierenhalve ton is niks bijzonders meer vandaag aan de dag.''

Modderman verwijt de partijtop dat die niet heeft ingegrepen in het Oost-Groningse conflict. Hij ziet het als het zoveelste bewijs dat het partijbestuur niet gelooft in 'parlementaire organen'. Twee dagen voor de kamerverkiezingen reisde het bestuur af naar de zusterpartij in België.

Partijvoorzitter Job Pruijser verwerpt de kritiek. Al vindt hij de afscheiding wel pijnlijk. ,,Het is een spaak in het wiel van de wederopbouw van de communistische beweging in Nederland.''

De NCPN telt minder dan duizend leden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden