Spitsheffing maakt voorzichtige comeback

De kilometerheffing moet 'op zorgvuldige wijze' bespreekbaar worden gemaakt. Dat zegt Friso de Zeeuw van de Raad van Verkeer en Waterstaat. De raad bracht gisteren het advies 'Bewust mobiel, beter bereikbaar' uit, een pleidooi voor forse investeringen in de bereikbaarheid van de economische centra van Nederland.

'De turbo erop', zegt De Zeeuw. Er moet geld naar verbetering van het wegenstelsel, naar een betere aansluiting van het wegennet op het openbaar vervoer en in groot onderhoud aan het spoor. De Zeeuw noemt concrete maatregelen, zoals afschaffing van de belastingen op het bezit van auto's (BPM en motorrijtuigenbelasting) en de invoering van een 'mobiliteitstarief'.

,,Je kunt het 'mobitarief' niet helemaal gelijk stellen aan de kilometerheffing, want de voorwaarde is dat de opbrengsten in een mobiliteitsfonds worden gestort'', zegt De Zeeuw. Uit dit fonds moet vervolgens de cruciale infrastruur worden gefinancierd. ,,Het is niet de bedoeling lukraak te gaan asfalteren.''

De werkgeversclub VNO-NCW reageert verheugd op de ideeën over wegenverbetering van de raad. Maar vervolgens blijft de organisatie toch weer steken in oude autotaal: eerst meer asfalt, daarna mag nagedacht worden over het 'beprijzen' daarvan.

De Zeeuw weet dat hij zich met het idee voor een mobitarief in een mijnenveld begeeft. ,,De kilometerheffing is helaas sterk gepolitiseerd.'' De commissie-Pieper, die in opdracht van het tweede paarse kabinet de haalbaarheid ervan onderzocht, struikelde. De Zeeuw: ,,Eerst moet de burger duidelijk worden gemaakt dat zo'n heffing geen lastenverzwaring is.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden