Spirituele vredesconferentie roept op tot vrede des harten

Was de vorige week in Den Haag gehouden vredesconferentie vooral een politieke en culturele manifestatie, op de conferentie World Peace - Inner Peace die dezer dagen in Noordwijkerhout plaatsvindt is spiritualiteit de drijfveer. Volgens oud-ambassadeur Edy Korthals-Altes, president van de World Conference of Religion and Peace, zal er zelfs niets terechtkomen van de aanbevelingen van Den Haag, wanneer een fundamentele verandering in de harten van mensen uitblijft.

Cokky van Limpt

Korthals Altes kwam als ambassadeur in gewetensconflict door de waanzin van de bewapeningswedloop en trad uiteindelijk af uit protest tegen het kernwapenbeleid en Reagans Star Wars programma. ,,Maandenlang heb ik geworsteld met mijn geweten, of ik mijn comfortabele baan zou opgeven of niet. Uiteindelijk werden mijn rationele overwegingen weggevaagd door een visioen van Jezus aan het kruis, die mij vroeg 'En jij, wat heb jij gedaan?'.''

Korthals Altes is ervan overtuigd dat religies, houdingen en motivaties veel tot stand kunnen brengen. ,,Uit respect voor ieders religie en uit een dieper begrijpen van de eigen religie en inspiratie kan een beter onderling begrip ontstaan, wat ons op weg helpt naar een duurzame samenleving. Het grote gebod onze God lief te hebben met geheel ons hart, onze ziel en ons verstand betekent een complete verandering in wat we vandaag doen. Ons begrip van mens en natuur gaat erdoor veranderen en dat zal leiden tot een volslagen andere economische, landbouw- en handelspolitiek. Spiritualiteit moet geleefd worden en vertaald in de wereld van elke dag.''

Ook Robert Muller, oud-assistent van drie secretarissen-generaal van de Verenigde Naties, is hiervan overtuigd. Vooral de geestelijke nalatenschap van Dag Hammarskjld - het na zijn dood gevonden mystieke dagboek 'Merkstenen' - en de spiritualiteit van de boeddhist Oe Thant hebben hem sterk in deze richting beïnvloed. Een van Oe Thants dromen, een universiteit voor de vrede, is uitgekomen, dankzij een initiatief van de voormalige president van Costa Rica, Rodrique Carazo.

Muller zelf heeft inmiddels een wereldwijd lesprogramma op zijn naam staan, het 'Wereld Kerncurriculum'. Zij die dit ideële les- en vooral bewustzijnsprogramma volgen, groeien naar zijn overtuiging op tot 'verlichte wezens', zonder wie er geen vrede op de planeet aarde tot stand zal kunnen komen. Verspreid over de wereld werken er nu 35 scholen en groepen met Mullers programma.

,,We hebben tegenwoordig een wereldbrein en een begin van een wereldhart, maar nog geen wereldziel,'' aldus Muller, die om die reden pleit voor de oprichting van de 'Verenigde Religies', als religieuze evenknie van de Verenigde Naties. Een aanzet tot een dergelijke oprichting is er al. Dit 'Verenigde Religies Initiatief' (URI) is ook een van de organisatoren van de Noordwijkerhoutse vredesconferentie.

De 350 bezoekers van de vredesconferentie in Noordwijkerhout komen uit alle windstreken. Vrouwen uit Bougainville bijvoorbeeld, die zijn uitgenodigd in Den Haag en in Noordwijkerhout, vanwege hun strikt geweldloze verzet tegen agressor Nieuw-Guinea. Ook lopen er Indianen uit Amerika rond, Sikhs uit Engeland en 'nonnen van St Brigid' - een duizend jaar oude vredestichtster en profetes - uit het Ierse Kildare. En veel Nederlanders, Bea Bak bijvoorbeeld. Bak is actief geweest in de stervensbegeleidingsbeweging rond Elisabeth Kübler-Ross. Via een kennis kwam ze terecht op de Haagse vredesconferentie van vorige week, waar zij hoorde van deze spirituele pendant. Zij hoopt hier vooral veel inspiratie op te doen.

Datzelfde geldt voor Herma Slump en José de Mare, werkzaam in de gezondheidszorg en redactieleden van Maia, een tijdschrift dat een lans breekt voor een andere, meer spirituele benadering van de zorg. Maia verenigt individuen met eenzelfde soort inspiratie, die er allen van overtuigd zijn dat er iets wezenlijk niet klopt in de zorg. Zij streven naar meer zorg voor de ziel en meer ziel in de zorg. Slump: ,,Ik hoop hier veel inspiratie op te doen en ook bevestiging te vinden van datgene waarmee ik al jaren in mijn eentje bezig ben.''

Ari van Buuren, hoofd geestelijke verzoring in het AZU, is via een forum gezondheidszorg in het Davidshuis in Rotterdam terechtgekomen bij het URI. Over de herkomst van de bezoekers in Noordwijkerhout: ,,Mensen van over de hele wereld vinden elkaar op spiritueel vlak. Dat werkt als een soort olievlek.'' Van Buuren is de organisator van een universele vredesviering, zaterdag in de Laurenskerk in Rotterdam, die als sluitstuk dient van de conferentie, maar voor iedereen toegankelijk is. Vertegenwoordigers van negen religieuze stromingen geven deze viering vorm. Voorafgaand hieraan vindt een vredeswandeling plaats, onder leiding van de Indiase vredesapostel Mansukh Patel. Start 16.30 bij hotel New York. Kerk open om 18.30, viering van 19.30-21.30.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden