Spirituele Toptien / Verborgen kennis voor iedereen

Uit het rijke aanbod van spirituele boeken, cursussen en workshops kiest Trouw de belangrijkste trends en thema’s. Deze week op 6 in de Spirituele Toptien: geheime kennis voor de nieuwe tijd.Ook in Nederland zijn mensen gefascineerd door de ’geheime kennis’ van de Inca-beschaving. Aan de oever van de Lek voeren ze de rituelen uit.

www.trouw.nl/spiritueletop10

Langzaam varen de vrachtschepen op de Lek Schoonhoven voorbij. Hun aanzwellend gebrom overstemt Juan Nunez del Prado, een kleine, vriendelijk ogende oude man, met een flinke baard.

Als antropoloog heeft deze Peruaan de geheime kennis van de laatste oude meesters van de bijna uitgestorven Inca-beschaving in kaart gebracht, aldus de organisatie van zijn Nederlandse volgelingen. Gedempt zegt hij dat filosofische principes meestal niet te ervaren zijn, behalve die van de Inca’s. „Die zijn praktisch. Je kunt ze energetisch ervaren.’’

Dan verheft homeopate Marie Louise Ambrosius al rokend (’Een beetje Inca rookt’) haar stem. „De tijd is rijp, nu wij over de top van onze welvaart heen zijn. We zijn zo rijk, maar we voelen geen verbinding meer met de natuur. En dat terwijl wij zélf natuur zijn.’’

Ambrosius heeft een boek over de door Del Prado blootgelegde verborgen leer geschreven, maar ze zoekt er nog een uitgever voor.

Wij westerlingen kunnen veel van de spirituele kennis van inheemse volken leren, zegt ze. „Hun culturen zijn volgens natuurlijke en organische principes opgebouwd.’’ Ambrosius heeft een conferentieweek georganiseerd over Inca-spiritualiteit, inclusief praktische oefeningen.

Op het grasveldje aan de waterkant vormen de vijftien mannen en de twintig vrouwen op aanwijzing van Del Prado een cirkel.

Mannen moeten al het vrouwelijke dat aan hen kleeft loslaten, vrouwen het mannelijke. Na tien minuten zijn beide groepen rijp voor een hereniging. Dat moet de ervaring van een derde soort energie opleveren.

Het lijkt te lukken: na afloop is er applaus en omhelzing. Op naar het volgende ritueel, zegt Ambrosius, die eraan toevoegt dat de Inca’s rituelen zagen als spel. Serieus, maar niet té serieus.

Op de plaats voor het oude stadhuis waar ruim vierhonderd jaar geleden de ’heks’ Marrigje Ariens – een arme oude vrouw – werd verbrand, wordt tussen de geparkeerde auto’s een cirkel gevormd. Op aanwijzing van Del Prado leeft iedereen zich eerst in de daders in, die ’gedragen werden door de hele samenleving’. „Laat de zware energie uit de kosmos door je heen afvloeien in de grond.’’ Iets dergelijks gebeurt voor Marrigje Ariens, die volgens Del Prado „draagster van de toekomst van paranormaal bewustzijn” was.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden