Spirituele top10 / De cursisten zijn blij maar blijven bang voor spotters

Uit het rijke aanbod van spirituele boeken, cursussen en workshops kiest Trouw de belangrijkste trends en thema’s. Deze week op 3 in de Spirituele Toptien: bewustzijnsontwikkeling. Er worden bestsellers over geschreven en talloos zijn de cursussen, ook in cyberspace.

door Cokky van Limpt

De zes deelnemers aan de Eckhart Tolle-leergang ’Bewustzijn en Levenskunst’ staan met hun ogen dicht en hun knieën ’van het slot’. „Probeer de werk- en doe-modus klein te maken”, instrueert trainer Evert van de Ven. „Scan je lichaam vanaf de kruin, via nek en armen naar beneden. Voel je spanning? Laat het simpel zijn zoals het is, probeer je van elk oordeel te onthouden. Het hoeft niet anders of beter.”

„Het volgen van de in- en uitstroom van je adem is een uitgelezen instrument om contact te maken met het hier en nu. Dat doe je door oefening, niet door boeken te lezen, zelfs niet die van Tolle”, grapt Van de Ven. „Met elke inademing stroomt er nieuwe, onbeschreven energie je lijf in, met het uitademen voer je al je emoties af.”

Van oorsprong fysiotherapeut begon Van de Ven na een opleiding aan de Utrechtse School voor Zijnsoriëntatie in 1994 een eigen bedrijf op het gebied van bewustzijnsontwikkeling. Vier jaar geleden ontdekte hij Eckhart Tolle. Diens bestseller ’De kracht van het nu’, waarvan in Nederland 100.000 exemplaren zijn verkocht, sloot hij enthousiast in de armen. „Het jargon van de zijnsoriëntatie, ontleend aan boeddhisme en humanistische psychologie, is intellectueler dan het niveau van de meesten. Tolle schrijft juist eenvoudig en heeft zelf ervaren wat een mens zoal kan overkomen.”

Onderscheidend vindt hij Tolle’s nadruk op de ’identificatie met het denken’, waar veel mensen last van hebben. „Door te kijken naar de werkelijkheid zoals je dénkt dat die is, verbind je alles wat je meemaakt aan wat je al weet. Je denken plakt er etiketjes op. Het loslaten van die identificatie geeft de vrijheid om anders te kijken. Concentratie op je hele lichaam en niet alleen je hoofd helpt om uit het denken te stappen, in het gevoel.”

De helft van de deelnemers wil niet met de verslaggeefster praten of herkenbaar op de foto. Omdat deze cursus ’strikt privé’ is en uit angst voor onbegrip van de buitenwereld: ’spiritualiteit wordt nog zo vaak als zweverig gedoe belachelijk gemaakt’.

Jeanne-Marie van den Hoogen (51) wil er wél voor uitkomen dat ze deze leergang volgt. Anderhalf jaar geleden gaf ze haar werk op om haar stiefmoeder te verzorgen. „Daarna gingen mijn kinderen op kamers. Ik zag er tegenop om ze los te laten. Op advies van een familielid las ik Tolle en na een gesprek met Evert van de Ven dacht ik: dit is het.”

Ze heeft baat bij de leergang. „Ik vond het altijd heel belangrijk hoe mensen over mij dachten. Niet dat me dat nu ineens helemaal koud laat maar ik ga er wel anders mee om.”

Mariëtte Vaessen (54) werkt in de zorg. Ze werd gek van de tijdsdruk: altijd op tijd moeten zijn, geen vijf minuten mogen uitlopen. „De Tolle-leergang helpt me in het hier en nu te zijn en mezelf niet constant te lopen opjagen. Tegenwoordig zeg ik: ’stop Mariëtte, het gaat om het hier en nu’.” Ook de afwas doet ze nu met rust en aandacht. „In de oefeningen ervaar ik vrijheid. Het is een soort heropvoeding.”

Jeroen (38) wil niet met achternaam in de krant. Als organisatie-adviseur maakte hij zich vaak druk voor een presentatie, over wat zou kunnen misgaan of het oordeel van zijn werkgever. „Ik begrijp nu dat ik dan in mijn verstand schiet. Van de Ven helpt mij contact te maken met de diepere kern van wie ik écht ben.”

De Tolle-leergang gaf Jeroen het vertrouwen dat het met zijn verhaal ook wel in orde komt. „Vóór een presentatie wrijf ik altijd even met mijn vingers langs elkaar. Door ze heel bewust te voelen, dénk ik niet en kan ik er op dat moment helemaal zíjn. Ik ga uit mijn verstand met als resultaat dat ik meer opensta, echter contact maak.”

Van de Ven beziet al die lof nuchter: „Ik bied oefeningen aan en de deelnemers ervaren zélf wat die met hen doen. Anders dan in een klassieke hulpverleningsrelatie worden ze zo zelf wijs.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden