Spirituele top? Kiezen tussen Chopra, Touber en Bloemink

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Vers, dus jonger dan een jaar. In ieder geval zal het beste spirituele boek dat deze week gekozen wordt, aan die eis voldoen.

Vrijdag maakt Trouw de winnaar bekend. Op de longlist van het beste spirituele boek staan dit jaar uitsluitend titels die in 2012 zijn uitgekomen. Vorig jaar konden publiek en jury kiezen uit klassiekers en nieuwkomers. Dat leidde tot een lijst met rijp en groen.

Dit keer dus enkel groen, al zijn er onder de auteurs wel spirituele veteranen als Thich Nhat Hanh, Guus Kuijer en Deepak Chopra.

In het kader van de Maand van de spiritualiteit stelde mede-organisator CPNB een longlist op van 25 titels. Uit die lijst koos de driekoppige jury een shortlist van 10 titels. Het publiek kon tot afgelopen weekeinde op die titels een stem uitbrengen. De publieksstem heeft geleid tot een top-3. Daarin staan, nu de stemming gesloten is, 'Spirituele oplossingen' van Deepak Chopra, 'Het geheim van genialiteit' van Tijn Touber en 'Happy me' van Sanne Bloemink.

Deepak Chopra gaat in op problemen die zijn lezers en volgelingen hem voorleggen, en beantwoordt die met behulp van inzichten uit zijn eerdere werk. Sanne Bloemink beschrijft ironisch, licht van toon, de moderne geluksindustrie. Ze uit stevige kritiek op het mantra dat ze 'op zoek moet naar zichzelf'.

Tijn Touber, die de openingsmanifestatie van de Maand van de spiritualiteit leidde in Amsterdam, geeft lezers die twijfelen duidelijke aanwijzingen hoe ze in zichzelf richting vinden voor een geïnspireerd bestaan.

Uit deze drie kiest de jury een winnaar. In de jury zitten Susan Smit, columnist van Happinez, Leo van de Wetering, van boekhandel Selexyz Donner in Rotterdam en Trouw-redacteur Monic Slingerland. De Maand van de spiritualiteit heeft dit jaar als thema 'stilte'. Jan Mulder schreef het essay 'Doodstil'. Trouw bracht al een bijlage uit over het thema.

Hollywood- goeroe Deepak Chopra beantwoordt in zijn 63ste boek brieven van zijn volgelingen en lezers.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden