Spirituele Platoschool gaat dicht

AMSTERDAM - De omstreden Platoschool in Amsterdam gaat dicht. Omdat er te weinig kinderen op zitten, krijgt de school vanaf 1 augustus geen subsidie meer. De Platoschool raakte twee keer in opspraak omdat er kinderen werden geslagen.

Van onze redactie onderwijs

Volgens leerkrachten en ouders is de basisschool, die waarden als 'zelfkennis, discipline, harmonie, vrijheid en spiritualiteit' hoog in het vaandel heeft, ten onrechte het slachtoffer geworden van een slechte reputatie.

In 1996 onthulde een leerkracht dat haar collega's kinderen op de billen sloegen en dat sommige leerlingen tijdens bokslessen 'tot bloedens toe' klappen kregen. Na een onderzoek van de politie kregen drie leerkrachten die herhaaldelijk in de fout waren gegaan een boete.

In 2000 deden ouders van twee leerlingen aangifte, dat hun kinderen door de directeur waren geslagen en geschopt. De directeur werd vervangen, maar ouders lieten de school steeds vaker links liggen.

Begrijpelijk, maar niet terecht, zegt ouder Willy Hemelrijk die twee kinderen op de school heeft. ,,De sfeer is hartelijk en er staan allemaal heel beschaafde juffen voor de klas: er wordt absoluut niet geslagen.'' Ook is er niets te merken van de 'sektarische oorsprong' van de Platoschool, aldus Hemelrijk.

De school is in 1983 opgericht door de School voor Filosofie (SvF). De SvF brengt een neo-hindoeïstische levensbeschouwing aan de man, waarin behalve de ideeën van Indiase goeroes ook leerstellingen zijn verwerkt van Russische mystici, Plato en Jezus. Ex-aanhangers klaagden eerder over mentale dwingelandij.

Op de Platoschool krijgen kinderen naast gewone vakken ook filosofie, meditatie, Indiase dans en Sanskriet. De Eerste Openluchtschool die ook in de stadionbuurt ligt, voelde wel voor een fusie met de Platoschool.

Volgens Hemelrijk ging dat niet door omdat een paar ouders ouders van de plannen hoorden. ,,Die belden Het Parool en toen was het gelijk over. Het is jammer dat we niet samen verder kunnen, ons mooie gebouw dreigt nu te verdwijnen.''

De Platoschool heeft nu 140 kinderen. Scholen die minder dan 190 leerlingen hebben, komen volgens de wet niet meer in aanmerking voor subsidie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden