Spirituele leraar wacht vrijheid of de dood

CAROLIEN OMIDI

Het is al meer dan dertig jaar geleden dat Mohammed Ali Taheri (1956), onderzoeker op het gebied van alternatieve geneeswijzen, een mystieke leer begon uit te dragen - ook wel aangeduid als 'interuniversele of ringenmystiek, Erfan-e-Halgheh in het Perzisch. Deze mystieke weg, die volgens Taheri openstaat voor iedereen ongeacht ras of religie, belooft veel: onder meer zelfrealisatie en een diep verbond met het goddelijk bewustzijn.

In de eveneens door Taheri gecreëerde sub-disciplines Faradarmani en Psymentologie zou men, door in contact te treden met de vermeende zeven ringen van het kosmisch bewustzijn, compleet genezen van elke lichamelijke of mentale ziekte. Dit alles met behulp van een speciaal daartoe opgeleide trainer. De trainer treedt echter slechts op als mediator om het contact tussen patiënt en het goddelijke mogelijk te maken. De genezing zelf zou plaatsvinden door goddelijke genade. Naar schatting zijn nu wereldwijd 20.000 van dit soort trainers actief.

Mystiek is iets dat veel Iraniërs aanspreekt. Ze zijn hiermee vertrouwd omdat hun sjiitische islam ook aardig wat mystieke elementen kent, al zijn die anders van aard. De spirituele cursussen van Taheri werden in heel Iran dan ook steeds populairder. Of het nu gaat om kwantumfysica of theorieën over het universum, leven en dood, chakra's, energielichamen en onzichtbare wezens: de ringenmystiek heeft het allemaal. Ook in het buitenland liep men weg met de Iraanse 'verlichte' leraar; Taheri ontving verschillende eredoctoraten en medailles van allerlei internationale onderzoeksinstituten.

In eigen land mocht Mohammed Ali Taheri dan bij veel burgers populair zijn, erkenning door de autoriteiten bleef uit. Sterker nog: de Iraanse regering ziet in Taheri helemaal geen verlichte ziener maar veeleer een oplichter die mensen een dwaalleer onderwijst en hen zo van het rechte, sjiitische pad af brengt.

In 2010 werd Taheri zelfs gearresteerd omdat hij de nationale veiligheid in gevaar zou brengen. Na 67 dagen in een isoleercel te hebben doorgebracht, kwam hij weer vrij. Maar niet voor lang. Een jaar later werd hij opnieuw opgesloten in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran. Al snel kreeg hij te horen dat hij tot vijf jaar gevangenisstraf was veroordeeld voor 'schending van het heilige'. Bovendien kreeg Taheri 74 zweepslagen voor immoreel gedrag - hij had de polsen van vrouwelijke patiënten vastgepakt - en een boete van 300.000 dollar voor het uitvoeren van illegale medische handelingen en de distributie van zijn boeken en audio-tapes. Zijn toegewijde leerlingen hielden echter een inzamelingsactie en haalden zo het hele bedrag bij elkaar.

In augustus 2015 werd Taheri opnieuw ondervraagd en dit keer ter dood veroordeeld vanwege het starten van een 'misleidende sekte' en 'het verspreiden van corruptie op aarde', wat zo ongeveer het ergste is waarvan je in Iran beschuldigd kunt worden.

Als protest tegen dit vonnis en zijn voortdurende detentie besloot Taheri afgelopen september in hongerstaking te gaan. Enorm verzwakt raakte hij drie weken later in coma. Hij werd vervolgens van de Evin-gevangenis naar een ziekenhuis gebracht. Toen hij uit zijn coma kwam, moest hij echter weer terug naar de gevangenis. En zijn hongerstaking zette hij 'gewoon' voort.

Op 21 november verzamelden een stuk of driehonderd bezorgde leerlingen van Taheri zich voor het parlementsgebouw in Teheran om te protesteren tegen de detentie van hun leraar. Ze wilden een brief afgeven aan de parlementsleden maar werden aangevallen door veiligheidstroepen. Circa veertig leerlingen werden gearresteerd.

Ook de afgelopen week probeerde een groep studenten van Taheri tevergeefs een brief af te geven bij het ministerie van justitie.

Inmiddels is de spirituele leraar al 73 dagen in hongerstaking. Eén dezer dagen wordt er een nieuwe rechtszitting gehouden. Maar de klok tikt door. Taheri zal zijn hongerstaking alleen beëindigen als hij wordt vrijgesproken. Het is dus alles of niets: complete vrijheid of de dood.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden