Spirituele bezwaren tegen orgaantransplantatie

Van zwaargelovigen weten we dat ze sommige medische ingrepen niet kunnen rijmen met hun geloof. Denk aan de kinderen op de biblebelt die nog beter polio konden krijgen dan een inenting. Maar dit soort bezwaren blijken niet voorbehouden aan overtuigde christenen. Er zijn kennelijk nu ook spiritueel angehauchten die problemen hebben met orgaantransplantatie. In Spiegelbeeld, 'onafhankelijk tijdschrift voor spiritualiteit, wetenschap, gezondheid & milieu', waarschuwt spiritueel therapeute Thea van der Kraats voor de afschuwelijke gevolgen van medische ingrepen voor het 'energielichaam'.

Hoe ze daarbij komt: de therapeute zegt als kind bijna-dood-ervaringen te hebben gehad. Spiegelbeeld: "Zij ziet en voelt wat mensen in coma meemaken en ervaren; kan met hen communiceren."

Eerst wat van de spirituele theorie. Naast een gewoon lichaam bezit de mens ook een energielichaam. "Alles in ons lichaam - inclusief de organen - is met heel kleine 'navelstrengetjes' verbonden met het energielichaam. Wanneer in het fysieke lichaam iets niet in orde is, ligt dit al in het energielichaam besloten."

Daarom is wie ziek is, in wezen niet op de goede weg. Want: "Een ziek orgaan is een signaal dat je je ergens bewust van dient te worden. ... Als een orgaan ziek is, is in feite niet dat orgaan ziek, maar de mens. ... Anders gezegd: je leidt niet het leven waarvoor je op aarde bent gekomen. Je hebt je levenspad verlaten en het orgaan schreeuwt als het ware 'Kijk waar je mee bezig bent!'."

Om de gedachte echt goed uit te leggen, wordt die nog iets ondubbelzinniger gemaakt. "Een voorbeeld. Er zijn momenteel veel nierpatiënten. Nieren staan voor relaties. Mensen met nierproblemen staan vaak niet goed in relaties, niet in relatie tot zichzelf of in relatie tot anderen. Is een niertransplantatie dan de oplossing? Anders gesteld: bij niertransplantatie wordt het symptoom bestreden, maar de oorzaak blijft onaangetast."

'Dood' is volgens Van der Kraats niet meteen 'dood'. "Sterven is de voorbereiding op een volgende fase. ... Zelfs mensen die plotseling overlijden door een ongeluk hebben bijvoorbeeld van te voren hun huis opgeruimd en dingen weggegeven." Nadat wij sterven zou het nog even duren voordat ook ons energielichaam zover is. Een hersendode orgaandonor zou tegen Van der Kraats geschreeuwd hebben: "Ze gaan in me snijden maar ik ben niet dood!"

Voor het leven na dit leven heeft orgaandonatie ook nare gevolgen: je ziel kan namelijk niet verder als je een orgaan mist. "Er is een soort wachtkamer voor deze zielen die niet verder kunnen. Hij moet wachten tot al zijn ontvangers gestorven zijn. Dan sterven zijn gedoneerde organen en komt de energie van die organen terug naar hem."

Er wordt gelukkig ook over vrolijkere spirituele zaken geschreven. Het magazine Onkruid, 'autonoom, spiritueel en groen', gaat na wat we zoeken op vakanties. Volgens Antoine Teeuwsen van het opleidingscentrum 'Mens en intuïtie' is vakantie bij uitstek een moment waarop je je kunt overgeven aan je intuïtie.

"Wanneer je op vakantie gaat, worden routines verbroken of onderbroken. Nog niet zo heel lang geleden trok de mens als nomade over de wereld, en de verbinding die je daarmee nog hebt, is meteen ook een van de belangrijkste drijfveren om op vakantie te gaan." Een toerist is bewust of onbewust op zoek naar prikkels die delen van de hersenen stimuleren die we niet meer zo vaak gebruiken, denkt Antoine. "Reizen sluit aan bij de genen die je nog hebt, die van de herder, de jager."

Nog een optimistisch bericht komt van dominee Wim Beekman uit het Friese dorp Koudum. In het blad Doopsgezind.nl staan zijn 'tien geboden voor een dorpsdominee'. Volgens dominee Beekman is er geen reden tot gesomber. Het eerste gebod luidt: "Gij zult niet doemdenken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden