Spirituele bestseller van het jaar 2008

Elizabeth Gilberts boek ’Eten, bidden, beminnen’ is dé spirituele bestseller van 2008. Haar verhaal: Na een scheiding reist ze naar Italië, India en Indonesië. Ze hervindt plezier, toewijding en even- wicht in het leven. Inmiddels maken duizenden vrouwen van over de hele wereld dezelfde reis.

Op haar dertigste heeft journaliste en schrijfster Elizabeth Gilbert (1969) alles wat een hoogopgeleide, ambitieuze vrouw zich maar kan wensen: Een fijne jeugd om op terug te kijken, een man, een prachtig huis in de Hudson Valley, een appartement in Manhattan en een mooie carrière. Maar gelukkig is ze niet. Sterker: ze krijgt steeds vaker paniekaanvallen, belandt in een huwelijkscrisis en raakt aan de antidepressiva. „Ik deed mijn uiterste best om het niet te weten, maar de waarheid bleef zich aan mij opdringen”, schrijft ze in haar boek ’Eten, bidden, beminnen’. „Ik wil niet meer getrouwd zijn. Ik wil niet in dit grote huis wonen. Ik wil geen baby.” Tijdens wanhopige huilbuien op de badkamervloer hoort Gilbert ’de stem van God’. Na de scheiding slaat ze aan het mediteren en gaat op reis om tot zichzelf te komen.

In Italië verruilt een van alle ellende vermagerde Gilbert de antidepressiva voor pizza, pasta en ijs om vier maanden later (en elf kilo zwaarder) af te reizen naar India. Daar sluit ze zich op in een ashram waar ze, in gezelschap van meer zoekende zielen, bidt en mediteert. Vier maanden daarna vertrekt ze naar Bali. Op het tropische eiland moeten het Italiaanse genieten en de Indiase ascese samenvloeien tot een nieuw evenwicht – en dan vindt ze een nieuwe liefde.

Nanda Brouwer van Cargo, de Nederlandse uitgever van Gilbert, weet dat vooral vrouwen Gilberts boek lezen. Zij identificeren zich graag met de hoofdpersoon en uit reacties van lezeressen blijkt dat vrouwen zich herkennen in het thema: Er moet een andere, betere manier zijn om te leven. Petra Rijkelijkhuizen, uitgever bij Archipel die vooral vrouwenboeken publiceert, zegt dat veel vrouwen bezig zijn met zingeving en welzijn. „Wie ben ik? Wat is de zin van mijn bestaan? Hoe vind ik – mét een drukke baan – rust en verlies ik het contact met mezelf niet? Omdat Gilbert erin slaagt haar eigen zoektocht zo meeslepend te beschrijven, neemt ze anderen daarin mee.”

Naar Europa komt de schrijfster voorlopig niet en ook voor een telefonisch gesprek heeft ze geen tijd. Mensen die vragen beantwoord willen zien zullen het moeten doen met uitspraken van haar op YouTube, elders op internet en in interviews.

Ze schreef het boek puur voor zichzelf, zegt Gilbert tijdens een van haar vele ontmoetingen met lezeressen in Amerika. Gezien de verkoopcijfers lijkt Gilberts persoonlijke verhaal toch een universeel gegeven te raken. Dertigers-dilemma’s zoals wel of geen kind komen voorbij, maar ook vragen over al dan niet doorgaan met een relatie, baan of carrière. „Ik begrijp wel dat het veel mensen aanspreekt”, zegt Gilbert. „Iedereen belandt in zijn leven ooit op een punt waar levensvragen zich opdringen. Waarom ben ik zo ongelukkig? Wat zou ik eigenlijk het liefst willen doen? En: Wat houdt me tegen? De vraag die ik mezelf bleef stellen was: Als alles mogelijk was, wat zou ik dan het liefst doen? Het antwoord was de reis die ik maakte.”

Lezeressen vanuit de hele wereld willen letterlijk in Gilberts voetsporen treden en zoeken net als zij hun heil in Italië, India en Indonesië. De meest gestelde vragen aan de schrijfster zijn dan ook: Waar kan ik de pizza eten die jij at? (in Napels, Pizzeria da Michele, neem die met dubbele mozzarella), in welke ashram zat je in India? (dat verklapt Gilbert niet, want de ashram zou te klein zijn om alle gasten te kunnen bergen) en kan ik de medicijnman uit Bali ontmoeten? (ja, dat kan, hij heet Ketut en woont in Ubud).

„Ik vind het fantastisch dat ik mensen inspireer om te reizen”, zegt Gilbert. „Tegelijkertijd denk ik: het gaat er niet om dat je doet wat ik deed, het gaat erom dat je jezelf de juiste vragen stelt. De vraag ’wat wil ik nu eigenlijk’ zal niet door iedereen worden beantwoord met: pizza eten in Italië. Iedere spirituele reis begint bij serieus zelfonderzoek: Wie ben ik, wat doe ik, wat wil ik. Daarvoor hoef je man en kinderen niet te verlaten en naar India te vertrekken.”

(Overigens is de meest gestelde vraag aan Elizabeth Gilbert of die man die ze op Bali ontmoette nog steeds in haar leven is. Het antwoord is: Ja. Ze zijn getrouwd en als ze niet reizen wonen ze in New Jersey en runnen een handel in onder meer boeddhabeelden en exotische parafernalia. De schrijfster werkt aan een nieuw boek.)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden