Spiritueel pompstation laat auto én mens bijtanken

Tankstations langs de snelweg zijn niet de fraaiste plekken op deze wereld. Maar in Noord-Brabant is er nu een waar je echt tot rust komt.

Tanken, naar de wc en dan snel met een broodje weer in de auto stappen. Dat is het gebruikelijke patroon van mensen bij tankstations langs de snelweg. Niet alleen omdat ze haast hebben, maar ook omdat veel parkeerplaatsen niet uitnodigen tot een langere rustpauze.

Maar een tussenstop aan de A50 tussen Oss en Eindhoven leert dat zonder al te rigoureuze ingrepen toch een aangename rustplek kan worden gemaakt. Daar werd gisteren bij het tankstation Sonse Heide in Son en Breughel de ’Nieuwe verzorgingsplaats voor dier, mens & auto’ officieel geopend. Dat je er echt tot rust kunt komen en spiritueel kunt ’bijtanken’, werd onderstreept met de aanwezigheid van pastoor Vincent Blom van Sint Oedenrode. Hij had zijn wijwaterkwast meegenomen om auto’s te zegenen. Ook de bus met genodigden die de opening van de ’verzorgingsplaats’ bijwoonden, kreeg de zegen mee. Alle inzittenden kregen bovendien een medaillon van St. Christoffel, de schutspatroon van pelgrims en reizigers.

Het nieuwe tankstation, waar automobilisten niet alleen hun auto kunnen voltanken maar ook hun geestelijke accu kunnen opladen, is bedacht door kunstenaar Marcel Smink en maakt deel uit van het project ’Kunst aan de A50’.

Het is het eerste van vier kunstprojecten die dit nieuwe stuk snelweg aantrekkelijker moeten maken. Niet alleen voor de gebruikers, maar ook voor de aangrenzende gemeenten, die door de komst van de weg geconfronteerd werden met soms forse ingrepen in het landschap.

Rijkswaterstaat Noord-Brabant, de provincie en de gemeenten delen de kosten. Voor het tankstation Sonse Heide was dat 350.000 euro. De Stichting Kunst in de Openbare Ruimte (SKOR) en het Brabants Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur begeleiden dit project.

Landschapsarchitect Paul Roncken maakte een analyse van het gebied waar de weg doorheen loopt. Op basis daarvan ging kunstenaar Marcel Smink aan de slag. Hij baseerde zijn ontwerp op zogeheten berceaux, loofgangen, die je ook ziet bij oprijlanen van kastelen. Onder zo’n groene corridor is het aangenaam wandelen, al ontkom je niet aan het lawaai van het voorbijrazende verkeer.

Bovendien biedt de loofgang vogels een plek om te nestelen. De stalen constructie is nu nog kaal, maar klimplanten als hop, kamperfoelie en blauwe regen moeten elk seizoen voor een ander beeld zorgen. Aansluitend aan deze corridor loopt een talud met picknickbanken.

De rustplaats voor mens, dier & auto bevindt zich op historische grond. Gisteren 65 jaar geleden vonden hier de luchtlandingen plaats door de Amerikaanse 101ste Airborn Divisie, die het begin inluidden van de bevrijding van het zuiden van Nederland.

Twee zeearenden aan de uiteinden van de loofgang, waarover een parachute heen is gevleid als een doek over een vogelkooi, verwijzen naar deze divisie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden