Spiritueel én religieus, dat gaat prima samen

Voor het eerst gaan wetenschappers onderzoek doen naar de spiritualiteit van moderne zinzoekers. Eveline Helmink en Marije de Jong van het blad Happinez vinden dat hoog tijd.

EVELINE HELMINK EN MARIJE DE JONG en LEDEN HOOFDREDACTIE TIJDSCHRIFT HAPPINEZ

Trouw kopte vorige week zaterdag: 'Theologen, lees eens wat vaker de Happinez'. Aanleiding was het gegeven dat de Vrije Universteit in Amsterdam, voor het eerst, wetenschappelijk onderzoek gaat doen naar 'meervoudige religieuze binding'. Om, en we citeren, 'de knip-en-plakwerkelijkheid van seculiere zinzoekers anno 2013' te begrijpen. Wij juichen dit onderzoek uiteraard van harte toe.

Het succes van Happinez - al tien jaar lang een van de best verkochte publiekstijdschriften - en het schatzoeken in uiteenlopende religies en stromingen, wordt door gevestigde religieuze instituten regelmatig afgedaan als een overwaaiend tijdverschijnsel van een groepje navelstarende zwevers. De 'rekkelijkheid' van de nieuwe spirituelen wordt met gefronste wenkbrauwen bekeken.

Maar wat is er eigenlijk mis mee, als mensen uit een wereld aan inzichten die dingen pakken die hun leven verrijken en verdiepen? In een tijdperk waarin grenzen vervagen en de wereld binnen handbereik is, ligt het voor de hand dat we ook op levensbeschouwelijk terrein niet keurig binnen de lijntjes blijven. Dat mensen met een open mind kijken naar het mooie en het goede dat traditionele bewegingen en nieuwe levensfilosofieën hen brengen, van yoga tot christendom, van boeddhisme tot ayurveda.

Hard werken
Aan die nieuwe 'rekkelijkheid' is niets oppervlakkigs, sterker nog: het is hard werken om het leven zin te geven zonder kant-en-klare-antwoorden, zonder het houvast van dogma's, geboden en geschriften. 'Knip- en plakspiritualiteit' klinkt misschien makkelijk, maar is het zeker niet als je dat op eigen kracht doet.

'Enne... hoe spiritueel ben jij nou?' is een vraag die je als Happinez-medewerker zeker een keer per feestje moet beantwoorden. Vaak zit in de vraag al een verlangende ondertoon, naar verhalen over graancirkels zoeken als bedrijfsuitje, over ochtendmeditaties en tofu-lunches.

De werkelijkheid is dat juist wij bij Happinez weten dat spiritualiteit een paraplubegrip is, en dat er 101 manieren zijn om tegen het universum, het leven en ieders plek daarin aan te kijken. Op het onlangs gehouden Happinez Festival ontvingen we zenboeddhisten, engelenliefhebbers, yogi's, creatief denkers, bewuste eters, gelukszoekers maar ook mensen die bij een kerk horen. Ze creëerden samen een enorm positieve vibe.

Happinez is ooit begonnen vanuit een persoonlijke zoektocht naar geluk, en de wens om de opgedane inzichten met anderen te delen. Happinez is niet het boegbeeld van een nieuwe religie.

Happinez-geloof
Er bestaat geen Happinez-geloof. Wij zijn niet de nieuwe kansel. Wij zijn niet de maan, maar een vinger die naar de maan wijst. We willen (nieuwe) vensters op de wereld bieden, een glimp laten zien van wat er achter onze horizon ligt. Andere culturen, religies, rituelen, tradities, meer dan wat de ratio kan bevatten. Ook willen we tegengeluid geven aan cynisme, onverschilligheid, nihilisme.

Er is niet één sleutel tot geluk, er zijn er vele die deuren openen naar een bewust en zinvol leven. Zoals de spiritueel leraar William Bloom het verwoordde: 'Probeer geen vaste overtuigingen te hebben van wat wel of niet spiritueel is - ieder mens stelt zich op zijn eigen manier open voor het wonder van de schepping. Reflecteer op je overtuigingen en sta open voor wat er op je pad staat. Het leven is een leerproces en er zijn heel veel manieren om de betekenis en het wonder ervan te onderzoeken.'

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden