’Spiraal moet verder omhoog’

Niels Kerstholt laat zich niet leiden door de beperkingen van het shorttrack in Nederland, ook al weet de Utrechter (23) dat hij nog ’een flinke stap’ van zijn hoofddoel is verwijderd.

Aan woorden heeft hij nooit gebrek. Aan ambities evenmin. Een jaar geleden liet hij in het presentatieboekje voor de Olympische Winterspelen in Turijn opnemen dat hij graag rijk wil worden, de Mount Everest wil beklimmen en premier van Nederland wil worden. Het gaat er niet altijd om of iets realistisch is, vindt hij, het gaat erom dat je doelen in het leven hebt. Zo ook in het shorttrack.

In Turijn viel het resultaat weliswaar tegen – met een diskwalificatie en een 10de plaats –, Kerstholt hecht er niet te veel waarde aan. Het was slechts een momentopname. In zijn sport is de toevalsfactor nooit uit te vlakken. Kerstholt ziet de Spelen als een onderdeel van een proces, waarin hij hoopt te groeien naar de wereldtop. „Ik zat vorig jaar in een positieve spiraal. Die moet verder omhoog.”

Maar tussen droom en daad staan in het Nederlandse shorttrack veel praktische bezwaren in de weg. De wereldtop is nog ’een flinke stap’ weg. Kerstholt schetst waarom de Koreanen zo goed zijn. „Vanaf hun vijfde trainen ze tien jaar op techniek, totdat die helemaal perfect is. En dan is het een kwestie van beuken, beuken, beuken. Wie er afvalt is het haasje, wie overblijft wordt wereldkampioen.”

In Nederland was het kleine shorttrackwereldje de afgelopen jaren verdeeld. Kerstholt heeft het over ’verdachtmakingen’, ’vriendjespolitiek’ en ’een onsamenhangend zooitje’. Na Turijn zette de nieuwe topsportcoördinator van de schaatsbond Arie Koops een andere structuur op. De Canadees John Monroe werd pas laat aangesteld als bondscoach. Door het afhaken van Cees Juffermans (tijdelijk naar de marathon) en Dave Versteeg (gestopt) begon hij met veelal junioren. Kerstholt achtte het trainingsniveau te laag. Hij sloot zich aan bij de trainingsgroep van Jeroen Otter.

„Ik merkte dat er een niveauverschil was met de nationale selectie. Ik werd gek van mezelf. Ik wilde met snelle jongens trainen. Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt. Dan heb ik het financieel maar wat moeilijker.”

Een trainingskamp in Canada moest hij zelf betalen. Hij heeft het er voor over, omdat hij in de groep van Otter dagelijks traint met sterke Belgen, een Let en een Oostenrijker. „Dat is nodig, want ik heb gemerkt dat de rest van de wereld niet stilstaat. Topsport gaat niet vanzelf. Het is hard trainen en leren knokken. Nu moet ik elke training aan de bak. Dan word je beter. Ik wil niet denigrerend doen, maar als ik in de nationale selectie tempo rijd komen ze me absoluut niet voorbij. ”

Kerstholt betwijfelt of de nieuwe Nederlandse aanpak succes zal hebben. „Er is nu duidelijk een professionelere lijn ingezet. Maar ze geloven erg in de kracht van Nederland. Ze gaan het nu eerst allemaal zelf proberen uit te vinden, terwijl er in Amerika, Canada en Korea veel meer kennis is. Waarom ontvangen ze iets wat voor hun neus staat (de groep van Otter, red.) niet met open armen? We zouden in Europa ook samen moeten werken om elkaar sterker te maken.”

Zijn eigen situatie kan ook nog veel beter, denkt hij. Zijn wensen: meer ijsuren in de zomer, specifieke fysieke begeleiding en betere video-analyses. Desondanks gelooft hij in zijn droom om door te stoten naar de wereldtop. „Toen ik dat twee jaar riep, lachten ze me allemaal uit. Toen ik de Spelen haalde, dachten ze: hé, wacht even. Ik ben een stoer mannetje dat zich wil bewijzen. Ik denk dat het mogelijk is. De Canadezen hebben met een Koreaanse coach het gat ook verkleind. Wij hebben dezelfde westerse lichaamsbouw. Met onze schaatscultuur moet het toch kunnen?”

Negentig procent van zijn tijd besteedt hij aan shorttrack. Vanwege ’de adrenaline, de verslavende kick van de snelheid, net autoracen’. Zijn andere levensdoelen komen later wel. Bergbeklimmen, de politiek? „Ach, misschien eindig ik wel in een Hindoe-klooster.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden