Spionnenchef Blair stapelde fout op fout

Frank Kools

new york – De onderbroekbom, die vorig jaar Kerst net niet ontplofte in een vliegtuig boven de Amerikaanse stad Detroit, heeft met terugwerkende kracht alsnog één slachtoffer ge-eist. Amerika’s spionnenchef Dennis Blair moest eergisteren aftreden.

Goed beschouwd was het niet alleen de mislukte aanslag van de Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab, die op Schiphol met een bom onder zijn kleren op een vliegtuig naar de Verenigde Staten stapte, die de voormalige admiraal politiek de kop kostte.

Maar Blairs optreden in die kwestie bracht de regering-Obama zo in verlegenheid, dat het een kwestie van tijd leek voordat hij de laan uit vloog.

Hij bekritiseerde de FBI publiekelijk over de manier waarop Adulmutallab meteen na zijn arrestatie verhoord was. Dat had een geheim ondervragingsteam moeten doen, dat bestaat uit specialisten die weten hoe ze de cruciale informatie uit terreurverdachten moeten lospeuteren.

Maar de FBI nam geen contact over het team met hem op, zo getuigde Blair tijdens een hoorzitting in de Senaat. Hij was amper uitgesproken of het Witte Huis moest bekendmaken dat dat speciale team helemaal nog niet bestond, hoewel een half jaar eerder al tot de oprichting was besloten. Blair, toch aangesteld om het werk van de zestien inlichtingendiensten te coördineren, wist dat niet eens.

Het Witte Huis was furieus. Blairs woorden gaven de Republikeinen de kans om de regering-Obama als slap en afwachtend af te schilderen.

Toen eerder deze week de Senaatcommissie voor inlichtingendiensten een vernietigend rapport uitbracht over hoe Amerika’s geheime diensten rondom de ondergoedbom hadden gehandeld, was overduidelijk dat Blairs hoofd razendsnel op een schaal zou liggen. Het rapport wijst veertien fouten van de inlichtingendiensten aan, waardoor Abdulmutallab gewoon het vliegtuig kon nemen.

Zeker na de recente mislukte aanslag op Times Square en de dodelijke schietpartij annex terreuraanslag vorig jaar op een legerbasis in Texas was het duidelijk dat Blair daarvoor zou moeten boeten. Hij was 16 maanden Obama’s hoogste veiligheidsadviseur. Zijn post werd in 2004 opgezet, omdat bij 9/11 was gebleken dat de inlichtingendiensten langs elkaar heen werkten. Wat ook niet heel erg hielp, was dat Blair de controversiële ondervragingsprogramma’s van de geheime diensten, die onder president Bush waren opgezet, niet snel genoeg wist te beëindigen. Bovendien lag hij geregeld overhoop met CIA-baas Leon Panetta. Zo was Blair geen voorstander van de aanvallen met onbemande vliegtuigen op huizen van vermeende extremisten in Pakistan. Panetta is daar nadrukkelijk vóór. Hij kreeg op dat punt de steun van president Obama.

Wie Amerika’s nieuwe spionnenchef wordt, is nog onbekend.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden