Spion voor de drugspolitie

Joseph Finder maakt je echt bang

Ze bestaan nog, boeken die zo spannend zijn dat je tijdens het lezen opschrikt van elk onverwacht geluidje. Als je dan met verhoogde hartslag naar de gang loopt, is het de kat die illegaal aan het tapijt krabt. Zo verging het mij letterlijk, terwijl ik 'Verdacht' tot mij nam, een heerlijke boek waarin een wat sukkelige biograaf uit Boston volkomen onverwacht betrokken raakt bij een Mexicaans drugskartel.

"Soms kan de kleinste beslissing je leven voorgoed veranderen", luidt de eerste zin. En even later: "De nachtmerrie van Danny Goodman begon met een korte handdruk en een vriendelijke glimlach." Zo zuigt de Amerikaan Joseph Finder je meteen het verhaal binnen.

Die handdruk, leren we al snel, krijgt de biograaf van de steenrijke Tom Galvin. Deze gebruinde veertiger - onberispelijk gesneden maatpak, keurig geknoopte stropdas - steekt nogal scherp af tegen Danny met zijn sjofele colbertje. Ze ontmoeten elkaar voor de deur van Lyman Academy, een exclusieve school voor meisjes, waar alleen al het schoolreisje vijfduizend dollar kost. Hun tienerdochters zijn vriendinnen geworden, vandaar die kennismaking.

Het ziet er naar uit dat Danny's dochter niet lang meer op de dure school kan blijven. De nieuwe biografie waar hij aan werkt, vlot niet. Het voorschot van de uitgever is op, de stapel onbetaalde rekeningen groeit. Danny's ex-vrouw is onlangs overleden. Sindsdien woont tienerdochter Abby bij hem en als liefhebbende vader wil Danny haar graag nog meer verdriet besparen. Als de in het geld zwemmende Tom Galvin hem een lening aanbiedt, zwicht hij.

Een dag later gaat het al mis. Het geld is nog maar net binnen als twee agenten van de drugsbestrijding zich melden. Galvin heeft Danny besmet drugsgeld geleend. En nu willen de politiemannen dat Danny een 'vertrouwelijk informant' wordt. Daarop volgt dan zo'n waarlijk zenuwslopende scène. Danny, te gast bij Galvin, zégt dat hij naar de toilet gaat, maar moet eigenlijk snel een zendertje bevestigen in Galvins werkkamer. Ieder moment kan de drugsbaas opduiken.

Misschien denkt u dat ik te veel van de inhoud weggeef. Maar dat valt mee. Want na een geweldige draai aan de toch al mooi geconstrueerde plot blijkt alles toch weer anders dan je dacht. Net als Finders eerdere boeken (waaronder 'Paranoia') verdient 'Verdacht' een bestseller te worden.

Joseph Finder: Verdacht (Suspicion) Vertaald door Pieter Janssens. Luitingh-Sijthoff; 318 blz. euro 19,95

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden