Spinnen en stinkende leraren als stoorzender bij eindexamens

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) bij het belteam van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Beeld anp
Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) bij het belteam van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS).Beeld anp

Het examen Frans was te lang, bij biologie moest te veel gerekend worden of de leraar stonk zo erg dat de concentratie ver te zoeken was. Het eindexamen zit erop, maar opgelucht ademhalen is er voor veel scholieren nog niet bij. Niet eerder kwamen er zoveel klachten over de examens binnen als dit jaar. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) kreeg ruim 159.000 meldingen.

redactie

Donderdag waren de laatste examens voor de ruim 200.000 leerlingen in het vmbo, havo en vwo. Volgens een woordvoerster van het LAKS kwamen er vooral klachten binnen over de examens van havo en vwo en in mindere mate over het vmbo.

De meeste meldingen gingen over de inhoud van de examenopdrachten: te moeilijk, te lang of onduidelijke vragen. Op de tweede plaats staan klachten over de omgeving en omstandigheden waarin de examens werden afgenomen. De grote toename van het aantal klachten is opmerkelijk. Vorig jaar kreeg het LAKS 'slechts' 116.000 klachten, in 2013 waren dat er 143.000. Volgens het scholierencomité is het record van dit jaar het gevolg van de naamsbekendheid van de klachtenlijn, die in 1988 in het leven werd geroepen.

Spinnenplaag
Het comité speelt de klachten door naar het College voor Toetsen en Examens. Een aantal klachten wordt besproken door het CvE of de Inspectie van het Onderwijs. In sommige gevallen - zoals een fout in het examen of een verkeerde vraagstelling - wordt de normering aangepast. Al waarschuwt het LAKS in een filmpje op haar website dat 'het cijfer niet zo makkelijk hoger wordt'.

De opvallendste klacht kwam dit jaar uit Zaltbommel. Daar ontstond opwinding in de gymzaal van een school waar havisten aan het zwoegen waren op een examen, toen tientallen spinnen onder de deuren door de zaal inkropen. Ondanks de spinnenplaag ging het examen gewoon door.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden