Spinaziesalade met fruit en blauwe kaas

Ingrediënten voor 4 personen:
400 gram voorjaarsspinazie, 1 trosje witte druiven, 1 trosje blauwe druiven, 2 perziken (vers, mag ook uit blik), 75 gram amandelen, 150 gram blauw geaderde kaas. Voor de dressing: 4 eetlepels olijfolie, 1,5 eetlepel (frambozen)azijn, 1 theelepel fijne mosterd, 1 theelepel honing, zout, peper, circa 10 sprietjes bieslook

Spinazie was de lievelingsgroente van Catharina de Medici, die in 1553 haar geboortestad Florence verliet om te trouwen met de koning van Frankrijk. Ze vertrouwde de Franse keuken niet en nam haar eigen Italiaanse koks mee. Die wisten hoe ze haar lievelingsgroente moesten klaarmaken en sindsdien heten gerechten, geserveerd op een bedje van spinazie, 'à la Florentine' (op Florentijnse wijze). De naam spinazie komt van het Arabische 'isbanah'. De een zegt dat het de Moren waren die deze plant aan het begin van de 9de eeuw naar Spanje brachten, de ander dat de plant uit Azië afkomstig is en pas in de 12de eeuw naar Europa is gekomen.

Wie gelijk heeft? Het feit blijft dat verse spinazie een geliefde groente is in ons land. Dit is de tijd van de voorjaarsspinazie met het fijne blad, die heel geschikt is voor een salade. Daarna volgen de wat steviger zomersoorten en pas in november wordt er niet meer van de koude grond geoogst, maar gaan we over op kasspinazie.

De zogenoemde wilde spinazie groeit niet in het wild, maar is een ander (winter)ras, met grotere en gekroesde bladeren. Deze variatie is ideaal om te roerbakken. Spinazie is caloriearm, rijk aan kalium, ijzer en vitamine E, maar ook rijk aan nitraat. Reden om de groente maar één of maximaal tweemaal te eten in de week. En, zoals bij de meeste mensen wel bekend, gekookte spinazie niet een tweede keer opwarmen, omdat in dat geval het nitraat wordt omgezet in het schadelijke nitriet.

Bereiding:

1. Was en droog de spinazie grondig. Maak de druiven schoon, halveer ze en verwijder zo nodig de pitjes. Schil de perziken, snijd ze in partjes. Rooster de amandelen in een droge koekepan goudbruin. Verkruimel de blauwgeaderde kaas (Roquefort, Gorgonzola, Danish Blue, Blue d'Auvergne).

2. Klop een dressing van de olie, azijn, mosterd, honing, zout, peper en fijngeknipt bieslook.

3. Verdeel de spinazie over 4 borden, leg de druiven, partjes perzik en kaas erop. Schenk de dressing eroverheen en garneer met de geroosterde amandelen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden