Spijt van tatoeages, wat nu?

Als je helemaal vol zit met tattoos, zoals winnaar Ben Saunders van The Voice of Holland, dan maakt een plaatje meer of minder niet uit. Maar wie op een onbezonnen tatoeëeractie van vroeger terug wil komen, heeft een probleem. Laseren is een optie, anderen kiezen voor eroverheen tatoeëren. „Was ik er maar nooit aan begonnen.”

Tara Nowacki laat haar enkel zien. Hier stond ooit een tribal, een type afbeelding met dikke, sierlijke streken. Nu is het een litteken, met aan de ene kant een dichtgegroeid gat, en aan de andere de inktresten van een tatoeage.

We zitten aan een glazen tafel in Nowacki’s laserpraktijk, een kleine witte kamer met een behandelstoel, een laserapparaat en in de hoek een exotische plant. Toen Tara van haar tatoeage af wilde liet ze zich behandelen met de achterhaalde methode ’Rejuvi’, een soort modder die in de tatoeage werd getatoeëerd en daarna als een korst eraf viel. Maar het ging ontsteken en draaide uit op een nachtmerrie. Na die nare ervaring verdiepte ze zich in lasertechnieken, schoolde zich om en opende de praktijk Laser inc. in Amsterdam.

Als puber liet Nowacki (30) vier tatoeages zetten, nu wil ze ze allemaal kwijt. „Was ik er maar nooit aan begonnen”, zegt ze achteraf. „Ik liet onder druk van mijn vrienden het wapen van Amsterdam op mijn lies zetten, waar ’Ajax’ in stond. Daar kreeg ik spijt van.”

Nowacki is niet de enige. De in Jakarta geboren Jeff Anjes liet ’in zijn wilde jaren’ op zijn bovenarm een Arabische letter plaatsen, die ’Soldaat van God’ betekende. Toen hij ervan af wilde, probeerde hij het op Indonesische wijze, met kalk en desinfectiezeep. Dat lukte deels, maar voor de rest komt hij nu in de laserpraktijk. ,,Het kost 125 euro per behandeling en ik moet twaalf tot vijftien keer terugkomen”, vertelt Anjes. „Maar ik heb het ervoor over.”

Met de groei van tatoeagewinkels is ook het aantal laserstudio’s toegenomen. Kwamen er tussen 2000 en 2005 nog 34 bij in Nederland, van 2006 tot 2011 hebben nog eens 108 gespecialiseerde laserklinieken zich ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. En dan zijn de niet ingeschreven praktijken en tatoeagewinkels waar achterin een apparaat staat, niet eens meegerekend. Volgens voorzitter Hans Dijkstra van de Nederlandse Bond voor Tatoeëerders zijn er nu circa 2000 tattooshops in Nederland.

„Er wordt makkelijk gedacht over het laten zetten van een tatoeage, omdat er steeds meer tatoeëerders zijn en een tatoeage normaler wordt gevonden”, denkt Philip Hofmeijer, die een laserpraktijk heeft in Zaandijk. „Ook heeft het idee postgevat dat een tatoeage weggehaald kan worden. Terwijl dat nog helemaal niet zo gemakkelijk is. Met een laser schiet je de inkt in microscopisch kleine deeltjes, waarna deze wordt afgevoerd door witte bloedlichaampjes. Het pigment van de huid raakt door de meeste apparaten ook beschadigd.”

Hofmeijer verwijdert vooral zelfgemaakte tatoeages, tribals, namen van ex-partners en Chinese karakters. Maar ook poezenpootjes en de old school tattoos komt hij tegen, zoals adelaars, zeilschepen en pin-up girls. Er zijn veel beunhazen in het vak, weet Hofmeijer. „Die kopen een machine van Chinese makelij en denken zonder enige kennis van zaken tatoeages te kunnen verwijderen. Er zijn geen wettelijke eisen aan dit beroep.”

Niet alleen in de laserwereld, maar ook onder tatoeëerders lopen veel prutsers rond. Daarover maakt de Nederlandse Bond van Tatoeëerders (NBT) zich al jaren kwaad. Voorzitter Dijkstra uit Luttelgeest: „Laatst kwamen er twee meisjes mijn zaak binnen, beiden met een diamant op de pols, heel lelijk gedaan. Ze vroegen of ik de tatoeage kon fatsoeneren of weghalen, maar dat kan niet als het ding net is gezet. Later begreep ik de invloed: Ben Saunders, de winnaar van The Voice of Holland, heeft ook een diamant, in zijn nek. Veel jongeren laten zich tatoeëren voor een klein bedrag, terwijl goedkoop echt duurkoop is in deze wereld. Omroep Veronica geeft nu zelfs alle nieuwe abonnees gratis tatoeages met de letter V”, gruwelt Dijkstra.

Over spijt wil Dijkstra, die zelf zo’n dertig tatoeages heeft, het volgende kwijt: „Als je spijt hebt, kun je beter proberen een tatoeage aan te passen. Weghalen is niet in alle gevallen de oplossing. Laseren doet pijn en de huid blijft beschadigd. Van een tatoeage eroverheen kun je natuurlijk ook spijt krijgen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden