Spijkers liet zich niet intimideren door defensie

De Nationale Ombudsman liet in zijn rapport over de verkeerde landmijnen noodgedwongen de man buiten beschouwing die de zaak ontketende en vijftien jaar lang de druk van het ministerie van defensie wist te weerstaan, maatschappelijk werker Fred Spijkers. Spijkers kreeg in 1984 de opdracht van het departement de weduwe van de omgekomen bedrijfsleider Ovaa wijs te maken dat haar man door eigen onvoorzichtigheid was omgekomen. Na zijn weigering probeerde defensie Spijkers tot psychiatrisch patiënt te laten verklaren en te ontslaan.

Pas nu de ombudsman het verhaal van Spijkers over diens gevecht met defensie voor honderd procent heeft bevestigd, komt deze met de onthulling dat zijn leven in gevaar is geweest en dat hij is gered door de Binnenlandse Veiligheidsdienst. ,,Ik durfde dit eerst niet openbaar te maken, omdat defensie mij al had bestempeld als paranoïde. Als je dan vertelt dat de BVD je leven heeft gered, denkt iedereen dat die diagnose juist was.''

Spijkers werd volgens eigen zeggen van 1985 tot 1992 bijgestaan door een vrouwelijke BVD-ambtenaar, die opdracht had voor zijn veiligheid te zorgen. ,,Er was al gedreigd dat ik op een dag in de Maas zou drijven, of dat ze mij in beton zouden gieten.''

De zaak-Spijkers is slechts schijnbaar gesloten. Spijkers neemt er geen genoegen mee dat de Centrale raad van beroep, het hoogste ambtenarengerecht, hem in het ongelijk stelde. Hij hoopt dat het rapport van de ombudsman voor de kamercommissie voor defensie aanleiding is zijn zaak opnieuw te bezien en dat hem alsnog genoegdoening zal worden geschonken. Hij heeft daarbij de steun van de weduwe Ovaa.

Alle politieke partijen (met uitzondering van de VVD) hebben vragen aan de ministers van defensie, justitie en binnenlandse zaken gesteld over het feit dat de Centrale raad van beroep werd voorgezeten door mr. H.Vermeulen, die in zijn eerdere functie als ambtenaar op Defensie direct betrokken was bij Spijkers' ontslag.

Spijkers verwacht over zes weken antwoord op de vragen. Zolang wil hij geduld oefenen. ,,Ik sta niet te springen, maar dan is voor mij in principe de weg vrij naar het Europese Hof,'' zegt Spijkers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden