Spijbelende leerlingen, wat wil je als school nog meer?

Scholieren staken in december in navolging van het Zweedse meisje Greta, voor het gebouw van de Tweede Kamer.  Beeld ANP
Scholieren staken in december in navolging van het Zweedse meisje Greta, voor het gebouw van de Tweede Kamer.Beeld ANP

Klimaatspijbelen is een teken dat leerlingen kritische burgers worden, vindt de schoolleidersvereniging AVS. Scholen zouden het initiatief daarom moeten omarmen.

De vereniging van schoolleiders steunt de middelbare scholieren die donderdag in Den Haag willen actievoeren voor een beter klimaat. “Dit is een mooie actie en een uitstekend initiatief”, zegt voorzitter Petra van Haren van de Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS). “Het laat zien dat onze jongeren doen waartoe wij ze opleiden: tot kritische burgers. Het is goed dat ze hun stem laten horen op deze democratische en geweldloze wijze. Ik kan me niet voorstellen dat iemand hier tegen is.”

Scholieren zijn van plan om donderdag onder schooltijd op het Haagse Malieveld te demonstreren tegen het klimaatbeleid. De initiatiefnemers, een groep Haagse tieners, eisen een strenger klimaatakkoord. Door actie te voeren onder schooltijd hopen ze extra aandacht te krijgen voor hun standpunt.

Door zich achter de klimaatactie van de scholieren te scharen, komen de schoolleiders tegenover minister Arie Slob van basis- en voortgezet onderwijs te staan. De leerplicht gaat voor, vindt de minister. Hij keurt het spijbelen af en vindt dat de leerlingen maar in het weekend moeten demonstreren. “Het is begrijpelijk dat de minister op deze manier reageert. Hij kan vanuit zijn functie moeilijk zeggen: ga maar spijbelen”, aldus Van Haren.

Dubbel gevoel

De voorzitter van de schoolleiders stelt dat haar steun voor de klimaatspijbelaars niet inhoudt dat ze ervoor pleit dat scholieren ‘zomaar’ van school kunnen wegblijven. “We zijn niet voor spijbelen, laat dat duidelijk zijn. Scholen zouden donderdag een lesopdracht aan de demonstratie kunnen koppelen. Met zo’n benadering is het geen spijbelen meer.”

Schoolleiders gaan heel verschillend om met klimaatspijbelaars. Sommigen moedigen hun leerlingen actief aan om onder schooltijd actie te voeren in Den Haag, anderen straffen het juist af, bleek vorige week bij een rondgang van Trouw langs ongeveer honderd middelbare scholen in heel Nederland. Bij veel scholen roept de actie een dubbel gevoel op: actievoeren voor een beter klimaat is goed, maar lessen missen niet. Ook laten de meeste scholen het initiatief bij de leerlingen.

Geringe animo

Volgens Van Haren nemen veel scholen een te afwachtende houding aan. “Je kunt gaan wachten en zeggen ‘moet dat nou?’ Wij zien ook de passiviteit van scholen.” Van Haren pleit voor een pro-actieve aanpak. “Pak een andere toon. Grijp dit jongereninitiatief aan om het gesprek met hen aan te gaan, ook als je het er als school niet mee eens bent dat ze gaan demonstreren. Want hier gebeurt iets nieuws. Jongeren willen zeggenschap over de wereld waarin zij later leven.”

Verus, de organisatie die christelijke scholen vertegenwoordigt, wil geen standpunt innemen over de kwestie. “Schoolbesturen zijn wat ons betreft zelfstandig genoeg om zelf een afweging te maken”, laat een woordvoerder weten. “Wij hebben er ook begrip voor als een school dit geen goede actie vindt.”

Hoeveel jongeren donderdag naar het Haagse Malieveld afreizen is nog gissen. In het buitenland gaan jongeren al een tijdje massaal de straat op, zo zijn in Brussel betogingen met duizenden scholieren. Volgens schoolbesturen is de animo onder hun Nederlandse leeftijdsgenoten nog gering..

Lees ook: Klimaatspijbelen, de ene school moedigt het aan, de andere deelt straf uit.

De animo op Nederlandse scholen lijkt tot dusver wisselend.

De scholieren Tom, Damien, Dila en Caya zijn de drijvende kracht achter de actie.

“Wij willen een mooie toekomst terwijl onze regering met het huidige beleid de aarde verpest.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden