Spijbelen doe je niet altijd voor de lol

22.50 uur, Nederland 2

Amsterdam- Slotervaart is een van de bekendste en beruchtste allochtone wijken van Nederland. Een buurt met een verontrustend hoog aantal jongeren dat voortijdig de school verlaat.

In deze documentaire, uitgezonden op de Dag van de leraar, volgt filmmaker René Roelofs een jaar lang de tumultueuze ontwikkelingen op de afdeling Leerplicht van dit Amsterdamse stadsdeel.

Op het Stadsdeelkantoor Slotervaart werken acht ambtenaren aan de uitvoering van de Leerplichtwet. Hun werk klinkt op papier eenvoudig: scholen melden ongeoorloofd verzuim, en de leerplichtambtenaar komt in actie als het nodig is: hij nodigt de leerling en zijn ouders uit voor een gesprek en geeft naar aanleiding van zijn bevindingen een waarschuwing of maakt proces-verbaal op. Het Openbaar Ministerie beslist dan of er tot vervolging wordt over gegaan of dat de zaak wordt afgedaan met een schikking. Maar in de praktijk werkt het anders.

Als er iets mis is met een jongere merk je dat het eerst op school. Als kinderen structureel school verzuimen is er vaak meer aan de hand. Onvolledige gezinnen, huiselijk geweld, verwaarlozing, gebrek aan ouderlijk gezag zorgen ervoor dat een jongere gaat spijbelen. Als leerplichtambtenaar kun je dan boetes uitdelen, maar daar los je niets mee op. De laatste jaren groeit het besef dat het toezicht op de Leerplichtwet van groot maatschappelijk belang is. De leerplichtambtenaar besteedt daarom, naast het schrijven van proces-verbalen, een groot deel van zijn tijd aan het houden van spreekuren op probleemscholen en het organiseren van hulpverlening voor probleemleerlingen of -gezinnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden