Spies maant 'redders' van Vestia tot actie

Minister Spies in de Tweede KamerBeeld ANP XTRA

Minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken vindt dat andere partijen als 'redders' van woningcorporatie Vestia nu maar eens over de brug moeten komen: 'In heb nog te weinig, realistische en concrete aanbiedingen van ze gezien.'

Spies zei dat dinsdag tijdens een bezoek aan Rotterdam-Zuid waar ze onder meer woningbouwprojecten bezocht die door het financiële debacle met Vestia stil zijn komen te liggen. Vestia raakte in diepe schuld door verkeerde investeringen. Hierdoor zitten onder meer 86 huishoudens in een tijdelijke zogeheten wisselwoning te wachten op de nieuwbouwwoning die maar niet komt.

'De leefbaarheid dendert hier naar beneden. Er zijn inbraken en er is overlast', vertelt directeur Jenny Schakelaar van Vestia Feijenoord, de deelgemeente die Spies bezocht. Schakelaar wijst de minister op een rij appartementen waarvan de achterkant nu de voorkant is geworden, omdat de naastgelegen woningen zijn gesloopt. Het schoongeveegde terrein wacht op de eerste paal.

Na de wandeling door de Afrikaanderwijk ging Spies met lokale bestuurders, Vestia en andere vertegenwoordigers van woningcorporaties om de tafel zitten. 'Op deze besloten bijeenkomst zal de minister geen toezeggingen doen, maar ze zal toch een keer over de brug moeten komen', weet wethouder Hamit Karakus (bouwen) van Rotterdam.

'Of ze stelt inderdaad geld beschikbaar of ze zorgt dat corporaties die woningen overnemen, niet blijven zitten met allerlei kosten die door het Vestiadebacle zijn veroorzaakt. Ze zal regels moeten versoepelen, anders gaan corporaties een deel van de woningen nooit overnemen', aldus Karakus.

Inmiddels is Vestia in onderhandeling met de corporatie Woonbron in Rotterdam over de overname van woningen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden