Spieken lukt niet meer bij het digitaal tentamen

Pen en papier hebben hun langste tijd gehad aan Vrije Universiteit

"Dit is de toekomst." Tentamencoördinator Silvester Draaijer (46) wijst naar de bureaus voor hem. Uit elk tafeltje steekt een computerscherm omhoog. Hier, in de digitale tentamenzaal, kunnen 385 studenten worden getoetst. Daarmee is deze zaal van de Vrije Universiteit de grootste van Nederland. "Pen en papier komen er niet meer aan te pas.

Gelukkig, want studenten schrijven steeds onleesbaarder", grinnikt Draaijers collega, Daniël Drittij (28). "Dit is dus een stuk prettiger voor de docenten. Die kunnen dankzij de digitalisering nu ook veel sneller en makkelijker nakijken. Dat scheelt bij vakken die door veel studenten gevolgd worden."

Hij kijkt tevreden de zaal rond. Alles verloopt volgens plan. Goed, nog een laatste check dan. Drittij buigt voorover naar zijn computer en leest met samengeknepen ogen iets van het scherm. Met een druk op de knop verstuurt hij straks het psychologietentamen naar alle computers. Twee jongens lopen achter hem langs. Met een nonchalante beweging gooien ze hun rugzakken af, waarna ze zuchtend neerploffen.

Vijf ton heeft de zaal gekost. "De kinderziekten zijn inmiddels wel uit het systeem. Deze maand is de tentamenhal officieel in gebruik", meldt Draaijer trots. Het is bij deze computers niet mogelijk op internet te gaan, vertelt hij, en bij een tentamen Nederlands wordt de spellingscontrole in Word uitgeschakeld. "Anders wordt zo'n toets wel erg makkelijk." Studenten die de boel proberen te hacken, hebben ze zo door, aldus Drittij. "Dat zien we via onze hoofdcomputer. Tot nu toe is het alleen nog een docent gelukt", lacht hij.

En afkijken is er niet meer bij. De computerschermen zijn voorzien van anti-afkijkfolie. Weer een taak minder voor surveillant Ruud Luft (73). "Maar ik heb er wel een bij. Aan het eind van het tentamen roep ik nu: 'alleen opslaan, niet afsluiten!'. Anders gaat hun werk verloren."

De studenten zelf lijken nog het minst onder de indruk van het technisch vernuft. "Ik schrijf eigenlijk liever", zegt een meisje. Haar vriendin: "Bij een schriftelijk tentamen kun je makkelijker terugbladeren naar de vorige vragen." Ze worden bijgevallen. "En dan kun je af en toe nog iets onderstrepen."

Om negen uur worden de studenten tot stilte gemaand. Ze gaan beginnen, vertelt Luft de zaal. Een half uur later spoedt hij zich naar de deur die traag wordt opengeduwd door een jongen. "Sorry jongeman, je bent echt te laat." Kwaad kijkt hij Luft aan waarna hij zich omdraait en de deur dichtsmijt. "Ach, sommige dingen blijven nog gewoon bij het oude."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden