Spiegel toont een toekomstig portret

Wat is confronterender dan een oude, vale huid, wangzakken, dof haar en een constante frons? En wat is fijner dan de gedachte dat het niet je lot hoeft te zijn? Dat je er nog wat aan kunt doen door bijvoorbeeld te stoppen met roken?

De makers van de persuasive mirror (overtuigende spiegel) dachten hetzelfde en ontwierpen een spiegel die mensen hun ongezonde leefgewoontes onder ogen laat zien. De toekomstspiegel gunt je een blik in je leven van over 10 à 15 jaar. De persuasive mirror heeft het meeste weg van een reflecterend televisiescherm met twee camera's aan de zijkant. Het eerste dat je voor ogen krijgt, is je huidige uiterlijk. Vervolgens zie je een tweede, verouderd spiegelbeeld. Hierbij gebruikt de computer gegevens over leefgewoonten zoals je eet- en beweegpatroon. Eventueel kan de spiegel zelfs worden verbonden met je weegschaal. De ingevoerde gegevens worden gekoppeld aan een software die portretten ouder maakt.

Het spiegeltje is ontworpen door het Franse laboratorium Accenture Technolog. “We wilden iets bedenken waarmee ouderen met hun leefstijl worden geconfronteerd en deze daardoor gaan verbeteren. Mensen op leeftijd verliezen vaak de motivatie om te bewegen, dus wilden we iets uitdagends bedenken dat hen aan spoort en hun persoonlijke bewustzijn verbetert“, vertelt woordvoerder Abdeluheb Choho. Hoe geweldig het ook klinkt, het spiegeltje is niet bedoeld voor verlanglijstjes. “De persuasive mirror is een reseach project en daarom ook niet te koop. Maar om een indicatie te geven; we hebben enkele duizenden euro aan materiaal gebruikt.“ Volgens hem zijn er nog geen mensen getest om te kijken of het voorspelde spiegelbeeld klopt. “Dat is ook niet ons doel. De spiegel geeft een onvolmaakte weerspiegeling en is in staat om het gezicht bijvoorbeeld dikker te maken. Zelf was Choho getuige toen een collega een optimistische blik in de spiegel wierp. “Ze zag er nogal mollig uit, ik betwijfel of ze het leuk vond!“

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden