Spiegel in 51ste Holland Festival

Van onze kunstredactie AMSTERDAM - Festival van tegenpolen, zou de ondertitel van het 51ste Holland Festival kunnen zijn, dat van 10 tot en met 27 juni in Amsterdam plaatsvindt. In de Amsterdamse Stadsschouwburg presenteerde regisseur Ivo van Hove, die Jan van Vlijmen als artistiek leider opvolgt, gisteren zijn eerste Holland Festival, 'compacter dan ooit'. Veel (muziek)theater, veel niet-westerse muziek, slechts één opera met hoofdrollen voor poppenkastpoppen.

Het 51ste Holland Festival duurt ruim tweeënhalve week - eerdere festivals werden over vijf aaneengesloten weekeinden uitgesmeerd - en presenteert 25 voorstellingen op 12 locaties, waarvan de Stadsschouwburg het middelpunt vormt.

Al snel na zijn aanstelling bij het Holland Festival werd duidelijk dat Van Hove, die als artistiek leider bij Het Zuidelijk Toneel verbonden blijft, theater grotere en opera kleinere rollen dan voorheen zou toebedelen. De sectie muziek komt er allerminst bekaaid van af, is zelfs flink uitgebreid, maar ten koste van klassiek en van opera. Van Hove heeft vooral niet-westerse en hedendaags-profane muziek (punk, jazz, gitaar, brass, Heidenroosjes, Rowwen Hèze) ruim baan gegeven, en daartoe het Amsterdam Roots Festival in de drie volgende Holland Festivals opgenomen. Het Oosterpark krijgt een 'Werelddorp', waarin 'eigen dorpen' Oriëntaals, Afrikaans, Caribisch en Arabisch musiceren.

Tegenpolen

In Van Hove's programmering moeten schijnbare tegenpolen tot aangename winstpunten leiden. Zo is Monteverdi's opera 'Il ritorno d'Ulisse in patria' te horen, zij het in de hedendaagse bewerking van de Zuid-Afrikaanse componist William Kenthridge, en in enscenering met de poppen van de Handspring Puppet Company. Als wereldpremière staat de 'geïntegreerde virtuele theatertelevisieproductie' 'Een ziel van hout' geprogrammeerd, die componist Robert Heppener op de novelle van de Oostenrijker Jakov Lind baseerde. In co-produktie met Joop van den Ende haalde Van Hove de 24-jarige Amerikaan Savion Glover naar Amsterdam, die met zijn gezelschap Not Your Ordinary Tappers tap- en streetdance komt doen. 'The sinking of the Titanic' van Gavin Bryars vertegenwoordigt minimal music in het festival. Het Radio Kamerorkest onder leiding van Peter Eötvös voert ander werk van Bryars uit. In de Matinee op de vrije zaterdag wordt 'Kraft' van de Zweedse componist Magnus Lindberg uitgevoerd. Tegenover Lindbergs symfonische laudatio's staat Ravels 'Le tombeau de Couperin'.

Theater en muziektheater vormen de spil van het 51ste Holland Festival. The Wooster Group speelt Eugene O'Neills 'The hairy ape' en de komedie 'House/Ligths' van Gertrude Stein.

Shakespeare en Tsjechov ontbreken niet, maar Van Hove zet daar steeds iets hedendaags tegendraads tegenover: 'Drei Schwestern' van de Volksbühne Berlin in regie van Christoph Marthaler en 'Der Kirschgarten' van het Weense Burgtheater onder Peter Zadek, krijgen een tegenpool van Tsjechovs zelden gespeelde 'Langs de grote weg'. Het getuigt van durf dat Van Hove voor deze slecht gekende Tsjechov het jonge en energieke gezelschap 't Barre Land uitkoos.

Vrije Shakespeares

Ook Shakespeare zelf krijgt in dit festival een spiegel voorgezet: 'Giulio Cesare' van het enfant terrible Teatro Romeo Caselucci met de Societas Raffaello Sanzio. Daartegenover zet Van Hove zijn eigen enscenering van 'Romeo en Julia' bij Het Zuidelijk Toneel. De Italiaanse regisseur gebruikte maar vijf pagina's uit de oorspronkelijke 'Julius Caesar', Van Hove liet 'Romeo en Julia' volledig herschrijven door de jonge Vlaamse auteur 'van de Internet-generatie' Peter Verhelst.

Gerardjan Rijnders schreef 'Rotjoch', dat artistiek leider bij het RO Theater Guy Cassiers regisseert als 'driedimensionaal boek waarin de op een groot scherm geprojecteerde taal de enige tegenspeler is van de eenzame straatjongen Pim Parel, gespeeld door Herman Gilis.''

De schriftelijke kaartverkoop (via het Holland Festival-magazine) duurt tot 17 april, telefonisch t/m 29 april (020 - 421 22 23), vanaf 1 mei bij de theaters en VVV.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden