Recensie

Spider-Man is de superheld die nooit volwassen wordt

In 'Spider-Man: Homecoming' is de webslingerende superheld, die in het gewone leven Peter Parker is en bij zijn tante woont, op zoek naar zijn nieuwe identiteit.Beeld RV

Spider-man: Homecoming
Regie: Jon Watts
Met: Tom Holland, Michael Keaton, Robert Downey Jr.
★★★★

Weer een superheldenfilm uit de Marvel studio's. Maar dit keer moet de jonge wereldredder het zelf opknappen, zonder de hulp van zijn vrienden of hysterische actiescènes.

Batman en Superman zijn echte mannen, ook al rennen ze rond in een cape en een maillot. Maar Spider-Man is altijd een jochie geweest. Waarom dat dan niet wat vetter aanzetten, was het advies van comics-studio Marvel, toen licentiehouder Sony het Marvel in 2015 eindelijk toeliet haar meest populaire superheld mee te laten spelen in wat tegenwoordig het Marvel Cinematic Universe heet: een eindeloze serie films (lees: een marketingstrategie) waarin superhelden in wisselende allianties boosaardige supercriminelen, buitenaardse invasies en, als het zo uitkomt, elkaar bestrijden.

Luchtige toon

In 'Spider-Man: Homecoming' is van Captain America, Thor of Black Widow nog weinig te merken. Gelukkig, want ondanks het succes van Marvels paradepaard 'The Avengers' is het ook wel eens fijn om een superheld in z'n eentje aan het werk te zien. Alleen Tony Stark/Iron Man komt af en toe langs en dan alleen om Peter Parker alias Spider-Man een beetje vaderlijk advies te geven en waar nodig streng toe te spreken. Parker (Tom Holland) woont bij zijn tante May in New York en is nog maar nauwelijks de puberteit ontgroeit; naast Wonder Woman en Black Widow is hij de enige superheld zonder borsthaar. Dat is wat Spider-Man zo herkenbaar maakt voor de doelgroep. Op school doet hij mee aan dicteewedstrijden, zijn beste vriendje is een nerd en hij wordt nerveus als hij iets tegen Liz moet zeggen, de schone deerne van dienst. Behalve dat vaderlijk advies krijgt hij van Tony Stark een nieuw polyester bodysuit met artificiële intelligentie en een handig navigatiesysteem. Dat maakt de verleiding om de stad in te gaan en boeven te vangen onweerstaanbaar. Ook al zei Stark dat hij zich gedeisd moet houden en eerst zijn school af moet maken.

Een van de aangename eigenschappen van 'Homecoming', behalve de luchtige toon, is dat het geen uitstalkast van hysterische actiescènes is. Spider-Mans rivaal is The Vulture (uitstekende rol van Michael Keaton, die eerder vleugels kreeg in 'Birdman' en 'Batman'), maar ook al bepaalt die de climax van de film, de strijd tussen de twee is bijzaak. Dat wil zeggen, de film is door een team van minstens zes scenaristen zo vernuftig in elkaar gezet, dat de tweestrijdvoelt als bijzaak, ook al geeft die wel degelijk de koers van de film aan. Alsof 'Homecoming' minder begaan is met climaxen dan met de kleine momenten, de werdegang van Peter Parker naar volwassenheid.

Een andere slimme ontwikkeling in de stripverfilmingen is dat aartsrivalen geen anonieme psychopaten zijn, maar dat films moeite doen om hen een gezicht te geven. Dat ook zij een oorsprongverhaal krijgen. Hoe effectief 'Homecoming' is gerealiseerd, gezien de uitgebreide marketingstrategie van het Marvel Cinematic Universe, blijkt aan het slot. Als je, behalve naar de volgende Spider-Man-film, ook nieuwsgierig bent naar de nieuwe film van The Vulture.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden