Speurtocht in Concertgebouw

Spannende verpakking maakt modern klassiek aantrekkelijk voor basisschoolleerlingen

"Maak die slaapdrank lekker sterk, want dan doet hij straks zijn werk." Tientallen kinderen schudden hun plastic flesje gevuld met rijstkorrels driftig heen en weer. Leerlingen uit groep vier gingen gisteren op muzikale ontdekkingstocht door het Concertgebouw van Amsterdam.

In combinatie met toneelspel, maakten de leerlingen op diverse plekken in het gebouw kennis met moderne muziek, uitgevoerd door het Asko Schönberg ensemble. Het Concertgebouw organiseert regelmatig educatieprojecten voor kinderen, variërend van kleuters tot middelbare scholieren. "Elk jaar krijgen we meer dan dertigduizend leerlingen binnen", vertelt Anja van Keulen, hoofd Educatie en Participatie van het Concertgebouw.

Ook al speelden de musici modern klassiek, voor de jonge toeschouwers was van echt vreemde klanken geen sprake. "Sluipen, sluipen, zo stil als een konijn", zingen ze enthousiast mee met de handen als oren op hun hoofd. Het is duidelijk dat de leerkrachten wat voorwerk hebben verricht voor deze dag. "Elke docent heeft een paar uur gestoken in het vertellen van het verhaal en het oefenen van de liedjes", zegt Van Keulen. Het verhaal over de askoning die na jaren slapen weer wakker wordt, is speciaal voor de bijeenkomsten bedacht. De leerlingen moeten nadat ze een toverdrank hebben gemaakt, beginnen aan een lange reis en de koning weer in slaap zien te krijgen.

Voor de organisatie is het een hele kluif om de 1100 deelnemende kinderen op het juiste moment op de juiste plek te krijgen. Van Keulen: "We maken gebruik van het hele gebouw. Er zijn veel medewerkers voor nodig. Het Concertgebouw is een van de drukstgeprogrammeerde zalen van de wereld. Als alle kinderen net de deur uit zijn, komen de troepen binnen om alles klaar te zetten voor de avondvoorstelling."

De leerlingen hebben andere zorgen: de askoning is ontwaakt. Wild rent hij tussen de kinderen en de rijen stoelen door. Opgewonden kinderstemmen klinken door elkaar.

Natuurlijk drinkt de koning de slaapdrank en ligt hij languit in zijn hangmat na het horen van het slaaplied. Als vervolgens een akkoord klinkt, weten de kinderen direct welk lied ze moeten inzetten: "Als de koning is gaan slapen, mogen wij weer herrie maken." Stampend van blijdschap gaan ze terug naar de garderobe, want de volgende groep staat al klaar om aan de tour te beginnen.

Slagwerk is mooi
Raaf (7): "In de rivier ga ik niet zo diep zwemmen, want kreeften zitten altijd op de bodem. Ik weet nog niet zo heel goed wat ik ervan vind. Bij de tweede kamer vond ik het geluid van het slagwerk wel mooi. En ik vond het toneelstuk leuk, hoe ze dat speelden. Ik zit ook op toneel.

"Ik denk dat ik hier wel eens ben geweest voor toneel of muziek met mijn moeder."

Elke dag geoefend
László (7): "Het is leuk, want we kennen het verhaal al. Vooral het zingen is leuk. We hebben elke dag geoefend, behalve op woensdag. Zelf speel ik viool. Al drie jaar. In het Concertgebouw ben ik al eens geweest. Dat was in een klein zaaltje met allemaal violisten. Ik vind het wel spannend dat we door de rivier moeten. Maar ik gooi het eten voor de kreeften gewoon heel ver weg, zodat ze daarheen gaan."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden