Speuren naar het juiste materiaal

Jelus Matser 1946-2014

Hij was een gelijkmatig man, maar als hij in de buurt van het stadhuis van Zaanstad kwam, begon hij steevast te foeteren. Een schande, vond hij het. De zogenaamd Zaanse stijl van de gevels en de gestapelde Zaanse huisjes die het naastgelegen hotel vormen, waren een aanfluiting van de architectuur. De beroemde architect was een charlatan. En al dat kunststof in de gevels kan met de jaren alleen maar lelijker worden. "Wind je niet zo op", zei z'n vrouw Yvonne dan. Maar iedere keer als ze in het centrum kwamen, dan ontplofte hij weer.

Jelus Matser vond dat de dingen moesten 'kloppen'. Hij kon eindeloos studeren om alle details in zijn werk realistisch te krijgen. Hij maakte schilderijen en etsen, en gaf daar les in. De laatste vijftien jaar ontwikkelde hij zich tot bouwer van archeologische maquettes. Ook als archeologen geen idee hadden hoe het bouwwerk er oorspronkelijk uit had gezien, dan zorgde hij ervoor dat het bouwkundig in ieder geval klopte.

Voor een jongen die geen succes op school was, is hij ver gekomen. Hij struikelde vooral over wiskunde. Op de ulo, het uitgebreid lager onderwijs, zat hij te dagdromen over schepen. In de berging van de ouderlijke woning in de Amsterdamse wijk Bos en Lommer had hij als 14-jarige een kano gebouwd die zo groot werd dat hij bijna niet meer door de deur kon. Als 15-jarige werd hij aangenomen bij de NDSM-scheepswerf, waar hij begon op de bedrijfsschool. Hij had een talent voor tekenen geërfd van zijn vader en al snel kwam hij op de tekenkamer terecht.

Toen hij werd opgeroepen voor militaire dienst, koos hij voor de marine. Hij was fit genoeg om te dienen bij het Korps Mariniers. Als stoere marinier leerde hij Yvonne van der Werf kennen, met wie hij in 1969 trouwde.

In die tijd veranderde er veel in Nederland. Een jongerencultuur bloeide op, waarin creativiteit het toverwoord was. Ook Jelus liet zich in die golf meevoeren en begon in 1972 aan de avondopleiding van de Rietveldacademie, de kunstacademie in Amsterdam. Hij spijkerde ook zijn gebrekkige schoolkennis bij, om een colloquium doctum te doen voor toelating tot de universiteit. In 1974 nam hij ontslag bij de scheepswerf en studeerde een jaar kunstgeschiedenis en archeologie aan de Universiteit van Amsterdam. Yvonne zorgde met kantoorwerk voor hun inkomen. 's Morgens vroeg, vóór haar werk, tikte ze zijn scripties uit op de typemachine. Ze hadden hun bedrijfswoning moeten opgeven en waren door woningruil terechtgekomen in Zaandam.

Nadat het eerste van hun twee kinderen was geboren in 1976, bleef zij kostwinner en Jelus was vooral huisman. Een man met een kinderwagen, daar keken de mensen nog van op.

Toen hij in 1977 klaar was met de Rietveldacademie, vestigde hij zich in een onbewoonbaar verklaarde woning als atelier op de Klokbaai in Zaandam. In de jaren negentig zou hij in de Tuinstraat in Zaandijk gaan werken in een voormalige school, een broedplaats voor kunstenaars.

In de avonduren gaf hij les in schilderen en grafiek in kunstencentrum Komma, nu Fluxus geheten. Dat deed hij graag; hij had wel iets van een schoolmeester. Ook ging hij met een zware etspers naar scholen om de leerlingen de beginselen van grafiek bij te brengen. Voor mensen die naar een kunstacademie wilden, zette hij een vooropleiding op.

Al zijn werk moest goed doordacht zijn. Dat bleek vooral in zijn archeologische werk. In zijn jaar aan de universiteit had hij kennisgemaakt met de archeologie en dat bleef hem boeien. In 1986 liep hij eens binnen bij de Zaanse afdeling van Archeologische Werkgroep Nederland en daar is hij gebleven. Met andere amateur-archeologen speurde hij graag de slootkanten af. Toen hij hoorde dat er een maquette gemaakt moest worden van een middeleeuws kasteel, waarvan de resten waren opgegraven in het Brabantse Gemert, meldde hij zich.

Nieuwe loopbaan

Dat was het begin van een nieuwe loopbaan, die uiteindelijk zoveel tijd kostte dat hij al het andere werk aan de kant moest schuiven. Hij bouwde vooral prehistorische en middeleeuwse boerderijen. Als uitgangspunt had hij vaak weinig meer dan de omtrekken en de paalgaten die archeologen hadden blootgelegd. Dat was voldoende om de overkapping van de boerderij te reconstrueren. Maar dan kwamen vele vragen waarover de archeologen geen uitsluitsel konden geven. Hoe zagen de wanden eruit? Waar zaten de deuren? Wat voor dak? Was er een vliering? Al studerend, puzzelend en bouwend kwam Jelus met de meest waarschijnlijke antwoorden.

Archeologen die hun eigen ideeën hadden, kregen soms te horen: "Dat kan niet zo geweest zijn, dat kan constructief niet." Het rekenwerk, dat hij als kind zo moeilijk had gevonden, ging hem nu goed af.

Met een schaal van 1 op 16 werden het flinke bouwwerken, vaak ruim twee meter lang en een meter breed. Jelus speurde voortdurend naar geschikte materialen. Als een collega-kunstenaar in zijn ateliergebouw aan het schuren was geweest, dan veegde hij het stof bijeen als het van de goede kleur was voor een maquette. Lang heeft hij gezocht naar dunne strootjes die konden dienen als rieten dak; hij vond ze aan een Vietnamese bezem. Andere kunstenaar profiteerden van zijn grote kennis van materialen. En als hij iets niet wist, dan zocht hij het uit.

Een jaar geleden vond hij het tijd worden om terug te keren naar de kunst. Een boerderij uit de tiende eeuw zou zijn laatste worden, zei hij. In zijn hoofd groeide het idee voor een schilderij. Maar hij kreeg last van zijn ingewanden. Geïrriteerde darmen, zei de dokter, niets om erg bezorgd over te zijn. Hij vermagerde en begon zich wel zorgen te maken. Medio juni werd er kanker vastgesteld. Zijn buik zat vol tumoren. Hij zou naar een oncoloog gaan om de mogelijkheid van een chemokuur te bespreken. Maar het was al te laat.

Jelus Pieter Matser werd geboren op 11 maart 1946 in Amsterdam. Hij stierf op 1 juli 2014 in Zaandam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden