Spermadonor blijft meestal onbekend

Tv-program koppelt één kind aan vader

In het nieuwe tv-programma 'Wie is mijn vader?' had RTL4 gisteren graag een kind willen herenigen met zijn anonieme spermadonor. Maar dat zat er nog niet in. Achter de schermen is het weliswaar gelukt om één vader aan een kind te koppelen, maar uitgerekend dit tweetal wil niet op tv.

Voor het programma wordt gebruik gemaakt van de databank van de Stichting Ambulante Fiom. Daar kunnen kinderen die anoniem via een spermabank zijn verwekt, sinds december vorig jaar hun DNA-profiel laten opslaan. Ook zaaddonoren van vóór 2004, toen het doneren nog anoniem gebeurde, kunnen zich laten registreren. De beheerders van de bank zoeken vervolgens naar mogelijke matches.

"Tot nu toe hebben zich 300 kinderen en 100 donoren ingeschreven", zegt Hans van Hooff, hoofd van de registratie van de persoonsgegevens. Naar schatting lopen er 35.000 tot 40.000 Nederlanders rond die uit een anonieme donor zijn verwekt. Het aantal anonieme donoren wordt geschat op 2000 tot 5000.

Naast de ene vader-kind-match zijn er tot dusver tien koppelingen gemaakt tussen halfbroers en halfzussen. Iemand kan een flinke rij halfbroers en -zussen hebben, want zaad van één donor mocht per kliniek voor wel 25 zwangerschappen worden gebruikt. En sommige donoren hebben mogelijk diverse klinieken bediend.

Het anoniem doneren van zaad is in 1948 begonnen. De registratie was in het begin erbarmelijk. "Al die tijd besefte men niet dat het voor kinderen heel belangrijk is om te weten van wie ze afstammen", aldus Van Hooff. "Dit inzicht brak pas later door. Daarom mogen zaaddonoren sinds 2004 niet meer anoniem zijn."

Na de uitzending van gisteren volgt in de herfst een serie van acht afleveringen. Eindredacteur Emiel Neervoort hoopt dat het aantal geregistreerden na gisteren minstens wordt verdubbeld. "Niet alleen omdat het dan makkelijker wordt om een match tussen een kind en een vader op tv te laten zien, maar ook omdat het ontzettend belangrijk is voor kinderen om hun vader te vinden, al is het maar voor één ontmoeting."

Vier Britse vaders aan hun kinderen gekoppeld
In Groot-Brittannië bestaat al sinds 2004 een database voor spermadonoren en kinderen die verwekt zijn via anoniem zaad. Volgens Christine Gunter van deze 'UK Donorlink' staan er tot nu toe pas 213 mensen ingeschreven, onder wie een kleine 60 donoren. Vier vaders zijn na DNA-onderzoek aan hun kinderen gekoppeld. Maar helaas waren drie van die vaders op dat moment al overleden - de matches zijn toch gelukt omdat er DNA van een officiële zoon kon worden gebruikt. Overigens wordt de UK Donorlink in zijn voortbestaan bedreigd, want de Britse overheid wil de subsidie schrappen. "Dat zou rampzalig zijn", zegt Gunter. "Kinderen van anonieme donoren kunnen dan helemaal nergens meer terecht."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden