Speltcrackers met gekonfijte tomaatjes

Ingrediënten voor de speltcrackers, voor 16 stuks van ongeveer 15x7,5 cm: 350 g volkoren speltmeel; ongeveer 2 dl water; 7 g zeezout; 150 g zaden (een mengsel van pompoenpitten, zonnebloempitten en een eetlepel sesamzaad).

Ingrediënten voor de gekonfijte kerstomaatjes: 500 g stevige kerstomaatjes (type pruimtomaatje); een tuinkruidenhaksel, gemaakt van 2 grote tenen (verse) knoflook - of meer of minder naar smaak, de blaadjes van 6 takjes (citroen)tijm, de naaldjes van 3 takjes rozemarijn, 6 salieblaadjes en de schil van een citroen. Verder suiker, ongeveer 1 eetlepel, en zeezout en zwarte peper uit de molen naar smaak; scheutje balsamicoazijn; olijfolie

'Heel Holland Bakt' zullen we tot volgend jaar moeten missen, maar wie zo lang niet helemaal zonder kan: de Beste Thuisbakker van dit jaar, Menno de Koning, is een boek aan het schrijven dat al begin 2015 zal uitkomen bij Kosmos Uitgevers onder de titel 'Bakken met Menno', en van jurylid Robèrt van Beckhoven is al een boek verschenen bij het Spectrum, 'Meesterlijk Brood - leer bakken vanaf de basis'. Geen gelikt, sexy werkje, wel veel uitleg, nuttige tips, adviezen en praktische aanwijzingen voor technieken die aan broodbakken te pas komen. Aan deze speltcrackers met zaden hoeven ook beginners zich geen buil te vallen. Wij bakten heel kleine speltcrackertjes, namen ze mee naar een feestje, besmeerden ze met roomkaas en legden er een half gekonfijt kerstomaatje op. Bleek in de smaak te vallen.

Bereiding: Rooster voor de speltcrackers het zaadmengsel een kwartier in een tot 150 ¿C verhitte oven. Meng 75 g van het zaadmengsel met het meel, water en zout tot een soepel deeg (intensief kneden is niet nodig). Rol het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat uit tot een rechthoekige lap van de gewenste dikte. Kwast de deeglap in met water en strooi/druk er de rest van het zaadmengsel op. Snijd de deeglap in stukjes van de gewenste grootte. Prik met een deegprikker, of met een of twee vorken, talloze gaatjes (echt gaatjes, geen deukjes!) in het deeg. Bak de crackers in een oven van 175 ¿C in ongeveer 20 minuten gaar (de tijd is afhankelijk van de dikte van de crackers). Laat ze afkoelen op een rooster.

Verhit voor de tomaatjes de oven tot 100 ¿C. Halveer de kerstomaatjes en leg ze met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi de halve tomaatjes met suiker, zout en zwarte peper. Bestuif ze met balsamicoazijn. Strooi het haksel over de tomaatjes, besprenkel ze royaal met olijfolie en zet ze een uur of drie in de oven. Doe ze over in een pot en giet er, als u ze niet direct gebruikt, zoveel olijfolie bij dat ze onderstaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden