Speltbroodjes

Benodigdheden:
Bakmateriaal: met bakpapier belegde ovenbakplaat. Deeg: 200 g volkoren speltmeel; 200 g speltbloem; 7 g instantgist; 2¿ dl lauwe melk; 1 dessertlepel honing; 20 g zachte boter; 2 - 2¿ tl zout; extra speltmeel voor het werkvlak. Bovenop: 1 eierdooier, losgeklopt met 2 theelepels melk

Over de vergeten graansoort spelt (Triticum spelta) gaan mooie verhalen. Zo beweerde de heilige Hildegard von Bingen (12de eeuw) dat je er opgewekt van wordt. Voor de ouderdom verwijst men graag naar het Oude Testament. Maar dat is een misvatting want het gaat in Ex.9:32, Jes.28:25 en Ezech.4:9 niet om spelt maar om emerkoren (Triticum dicoccum), een fout die ook in de Nieuwe Bijbel Vertaling is blijven staan. Waaruit blijkt dat Bijbelvertalers geen kookrubrieken lezen (en geen recente bijbelcommentaren), want in 2005 heb ik daar al op gewezen in een recept voor de Toscaanse graantaart met em(m)er (farro).

Spelt, van oorsprong midden-Europees en al verbouwd in de Bronstijd, moest eind 18de eeuw het onderspit delven voor tarwe omdat het na het dorsen gepeld moet worden vanwege de sterke kafjes. Maar het groeit op arme grond, zonder kunstmest en is niet zo doorgekweekt als onze moderne broodtarwe, waardoor het meer vitamines en mineralen bevat.

Terecht is spelt sinds eind vorige eeuw terug van weggeweest. Ons eigen Pieterburen kent een speltproject en in Limburg groeit Kollenberger spelt, met SKAL keurmerk. Dat meel is via internet te koop bij De Zuidmolen te Groesbeek o.a. in een mengsel van half speltbloem, half volkorenspelt. Een heerlijk broodmeel van eigen bodem dat helemaal past in de hang naar duurzaamheid.

Speltmeel en -bloem mengen met de gist. Honing oplossen in de melk. Met de boter toevoegen aan het meelmengsel. Kort kneden, dan het zout erbij. Kneden tot een vrij slap elastisch deeg (8 minuten kneedmachine). Door wat meel rollen. Uurtje rijzen in een kom, toegedekt met een dunne vochtige doek.

Deeg uitdrukken tot een rechthoek op een licht met speltmeel bestrooid werkvlak. In 12 stukjes knippen, afstoffen, bolletjes vormen door de puntjes naar onderen te vouwen en vast te knijpen. Dan even rondrollen in de handpalmen. Op de plaat 30 minuten laten narijzen onder de doek.

Oven voorverwarmen op 200¿C.

De bolletjes zorgvuldig bestrijken met dooier; 15-20 minuten bakken op de middelste richel.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden