Spelers voelen zich afgeschreven

Nadat vorige week de wedstrijd om de Super Cup het nieuwe volleybalseizoen inluidde, is nu de competitie echt begonnen. Wie echter topspelers wil zien, doet er wijs aan vooralsnog geen retourtje Apeldoorn of Groningen te kopen. In de tien ploegen van de A-league is geen enkele speler te vinden die bondscoach Peter Blangé afgelopen zomer in het nationale team opstelde. De internationals spelen elders in Europa: in Italië of Turkije. En drie man in het Belgische Maaseik, bij Noliko. Droevig maar waar, wie een Nederlandse topper wil zien, moet de grens over.

Yannick van Harskamp, Jelte Maan en Niels Klapwijk spelen bij Noliko dat zaterdagavond tegen Knack uit Roeselare uitkwam. In de schitterende ambiance van de Lotto Dôme voltrok zich de Belgische topper voor 2500 fel meelevende toeschouwers. Van Harskamp speelde als spelverdeler een vooraanstaande rol: hij was de regisseur, de gangmaker, de mentale coach bijna. Maan, libero in de nationale ploeg, scoorde als aanvaller via onhoudbare ballen, heel precies neergelegd op ongedekte plaatsen in het veld van Knack. Klapwijk bleef aan de kant.

„Super”, omschrijft Van Harskamp de sfeer bij Noliko. „Ook qua organisatie en de inzet van vrijwilligers. Financieel is alles hier goed geregeld en sportief is de deelname aan de Champions League een hoogtepunt. Waar vind je dat in Nederland?”

Voor de wedstrijd zingen de toeschouwers massaal en staande het Limburgse volkslied. De Lotto Dôme als Abe Lenstra Stadion, maar dan met ‘bronsgroen eikenhout’ én overdekt én over de grens.

Van Harskamp erkent dat deze sfeer goed werkt als tegenwicht voor alle heisa die in Nederland rond het nationale team is ontstaan. Het besluit van de volleybalbond Nevobo om Oranje niet meer in te schrijven voor de World League, het meest prestigieuze mondiale toernooi, heeft de spelers overvallen. „Het houdt ons enorm bezig. We hebben als spelers een brief geschreven, maar we wachten nog altijd op een reactie van de Nevobo.”

De spelverdeler laakt vooral de communicatie: „Bert Goedkoop, de technisch directeur van de bond, communiceert niet. De Nevobo reageert op onze brief met één zin. We moeten besluiten uit de krant vernemen. Daar heb je helemaal niks aan.” Ook Maan is teleurgesteld: „We krijgen niemand te spreken.”

Gemiddeld zijn de spelers 23 jaar, maar ze voelen zich nu al afgeschreven. Er zit nog groei in de groep, maar dan moet er wel een goed programma liggen. „Niet meer in de World League spelen is ook nadelig voor mijn persoonlijke ontwikkeling”, realiseert Van Harskamp zich. „Ik heb deze zomer als jonge spelverdeler zo gigantisch veel geleerd.”

„We weten heus wel dat we nu gefaald hebben”, geeft Maan toe. „Maar deze lichting heeft ook goede resultaten geboekt. Maar dan hoor je de bond niet. Er zit echt veel talent in deze groep. Over vier jaar zouden we op onze top moeten zijn. En dan hebben we geen ervaring voor de grote toernooien.”

En als er nu echt geen geld is? Van Harskamp: „Jammer dan, maar dan kun je er ook anders over communiceren. Vraag eens of spelers ook wat kunnen doen. Wij hebben ook onze netwerken. En kom tijdig met je zorgen op de proppen.”

Maan: „Die financiële problemen begrijp ik wel, maar of dit de oplossing is ? Ze laten nu ook de sponsors in de kou staan.”

Van Harskamp schudt de zorgen van zich af en koestert zich liever in het geluk van de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen Knack. „Een heerlijke wedstrijd. In deze sfeer is het gelukkig mogelijk de nare smaak rond het Nederlands team van me af te schudden. Geloof me, zo’n feest als hier wil ik ook met het Nederlands team meemaken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden