Spelers Vitesse en AZ hebben oog noch oor voor coaches

Het is echt een hondenbaan. Mike Snoei en Co Adriaanse ijsberen voortdurend tussen stoel en zijlijn, druk gebarend, hard schreeuwend, hoofdschuddend. Ze zijn er nog niet zo lang, als hoofdcoaches van Vitesse (Snoei) en AZ (Adriaanse). Maar het lijkt te klikken met hun spelersgroepen. De sfeer is goed, de opdrachten worden begrepen, de taken keurig uitgevoerd. Elke dag. Behalve op wedstrijddag.

ARNHEM - Meer dan een uur lang kan Snoei zijn ogen niet geloven. Zijn Vitesse speelt zaterdagavond ellendig lamlendig, alsof er niets aan de hand is, alsof er geen degradatievoetbal dreigt. Pas nadat AZ een 2-0 voorsprong heeft genomen, ontwaken de Arnhemmers uit hun winterslaap.

Ze komen op miraculeuze wijze, zonder hun uit het veld gestuurde aanvoerder Dejan Stefanovic, terug tot 2-2. Snoei snapt er niets van, maar vindt het mooi zo. Aan de zijlijn gebaart hij driftig: geen risico's meer nemen, op balbezit spelen. De trainer wordt genegeerd. Ze kijken niet naar hem en gaan op jacht naar een derde treffer, die nog bijna valt ook.

,,Ik had 'm al geteld'', zegt Adriaanse later over de enorme kans van Amoah op een winnende treffer voor Vitesse. Vijf kwartier lang lijkt er zaterdag niets aan de hand voor AZ, dat allesbehalve goed speelt, maar met een voorprong op zak achterin nauwelijks in gevaar komt. De coach heeft lang staan coachen. In de slotminuten staat hij er als een wassen beeld. Mismoedig, beschaamd, in de steek gelaten.

De coach van AZ neemt in de catacomben van het Gelredome flink de tijd om op adem te komen. Hij probeert de woede weg te spoelen en begint rustig aan zijn analyse. Maar het is gespeeld. Hij kookt. En hij kookt over: ,,Het leek wel Comedy Capers. Je mag het natuurlijk nooit zó weggeven. Deze ploeg heeft te weinig professionaliteit, te weinig voetbalgogme en te weinig kwaliteit'', zo luidt het keiharde eindrapport.

Adriaanse heeft voor deze week een gesprek met het bestuur aangevraagd. Hij maakt zich zorgen over de vertraagde nieuwbouwplannen van het stadion, maar bovenal over de kwaliteit van zijn selectie. De coach is ambitieus en wil naar de top. Zijn spelers zitten al op hun top. Veel geld voor aankopen lijkt er niet te zijn. En dus lijkt Adriaanse een spoedig vertrek te overwegen.

Misschien denkt Snoei er ook wel even over, als hij voor de honderdste keer uit zijn stoeltje opveert. Als er weer wat fout gaat. De vierde man schaduwt hem, zoemt als een vervelende wesp om hem heen. Zo kan een trainer toch niet werken? Spelers die niet willen luisteren, en een official die alles hoort.

,,We staan met de rug tegen de muur, maar desondanks begonnen we mat. Dit elftal toonde pas passie toen we bij 0-2 eigenlijk al dood en begraven waren. Ongelooflijk'', stamelt de coach na afloop.

De boodschap van de afgelopen dagen was aan heel veel dovemansoren gericht. Sommige spelers zijn Oostindisch blind, ze willen niet zien hoe slecht ze er voor staan. Snoei snapt er niets van, maar hij wil niet opgeven: ,,Er zijn toch weer jongens opgestaan om de kar te trekken. Dat geeft mij de energie door te gaan.''

Ook de coach van Vitesse oordeelt hard over zijn spelersgroep. Theo Janssen kijkt er even later niet raar van op: ,,We horen wel eens vaker, via via, kritiek. Het wordt alleen eens tijd dat de trainer de betreffende spelers keihard de waarheid zegt. Dat er in deze groep een bommetje wordt gelegd. Zo schudde Koeman hier vorig jaar de boel ook af en toe wakker.''

Janssen kan terugkijken op en zeer geslaagde invalbeurt. Na de rode kaart van Stefanovic zet hij als laatste verdediger de lijnen uit. Hij heerst en verdeelt. Hij is de baas.

Natuurlijk ziet de 21-jarige Arnhemmer na de 2-2 de driftige gebaren van zijn coach. ,,Soms moet je de andere kant op kijken. In het veld hadden we het gevoel dat we druk naar voren moesten blijven zetten. Juist als je dan weer achteruit gaat leunen, krijg je misschien een treffer om je oren. Dat is ons al vaker overkomen'', aldus Janssen.

Het is een hondenbaan. De hele week lijkt het alsof alle lessen zijn begrepen, zeggen de spelers ja en amen. En dan op de wedstrijddag sta je daar met je goede bedoelingen, ijsbeer je tussen je stoel en de zijlijn. Maar waarom eigenlijk? Wie kán het horen? Wie wíl er luisteren?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden