Opinie

Spelers toveren met beeld en beweging

’Hoog Bezoek’ van Elien van den Hoek, vanaf vijf jaar, is te zien: t/m 12/7 op het Over het IJ Festival, Amsterdam en 23 t/m 27/9 op Het Houten Huis Festival, Broek in Waterland. Info: www.overhetijfestival.nl en www.hethoutenhuis.org

Tussen de stokoude bomen in een park aan het water staat een klein, houten huis op een heuveltje. De luikjes springen open en laten eerst de voeten en dan de handen zien van mimespeelster Marica Bujaki. Meer krijgen we voorlopig niet van haar te zien, maar het bewegingsspel van de geheimzinnig zingende dame in haar bouwvallige huisje laat je niet meer los. In de voorstelling ’Hoog Bezoek’, die speelt op het Over het IJ Festival, toveren de spelers met beeld en beweging.

Het tafereel in het huis trekt de aandacht van een voorbijganger met aktetas, speler Bram Gerrits, die al snel van het rechte pad afraakt. Zo klein als het vrouwtje is, zo lang is haar bezoeker. Ze heeft alles in haar minihuis op maat gemaakt. Het plafond is net hoog genoeg, de deur, het meubilair en het servies zijn alleen geschikt voor haar formaat. Als het hoge bezoek binnenwipt, stort meteen de helft van het huis in. De planken gaan los, de muren slaan aan het wankelen. Hij heeft overal pijn en zij is in paniek. Maar steeds als hij wil vertrekken, lokt zij hem weer naar binnen. De choreografie van de kleine vrouw en de lange man, die in de benauwde ruimte met elkaar brabbelen in een onverstaanbaar taaltje, is een goed getimede slapstick.

Dan draaien de rollen om en sleept hij haar tegen haar wil mee naar buiten. De wilde achtervolgingsscène, dwars over het grasveld, eindigt als zij in een boom klimt. Ze is zó expressief dat het publiek elke emotie in haar mimiek en motoriek kan lezen, ook al bungelt zij hoog in de boom. Haar tegenspeler is vastbesloten haar voor zich te winnen, maar balanceert ontroerend tussen hoop en wanhoop. Tot hij weer vertrekt en zij vervreemd achterblijft in een verwoest huis.

Rond het huis sluipen twee muzikale boswachters, die het bewegingsspel sfeervol op klarinet en accordeon begeleiden. Ze versterken het gevoel dat het hele park in deze voorstelling is betrokken. Regisseur Elien van den Hoek tovert met haar eigenzinnige theatertaal ook de omgeving om tot een theatraal tafereel. Het park krijgt de sfeer van een sprookje en de kantoorgebouwen daaromheen lijken voor even verdwenen.

De jeugdprogrammering van het Over het IJ festival is dit jaar een beetje ondergesneeuwd en in de festivalkrant staan de voorstellingen niet als zodanig aangekondigd. Met als gevolg dat op de tribune van ’Hoog Bezoek’ bijna alleen volwassenen zaten. Dat is jammer want de locatievoorstelling is een juweeltje voor een jong publiek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden