Spelers, sponsors, andere clubs: allemaal gedupeerd

Het OM doet onderzoek naar de frauduleuze handel en wandel van FC Twente. De kans is groot dat de club ook strafrechtelijk aan de schandpaal gaat.

Hoe groot is de kans dat het Openbaar Ministerie fraude bij voetbalclub FC Twente kan bewijzen?

Die kans is groot. De fiscale opsporingsdienst Fiod is bij Twente inmiddels een onderzoek gestart naar valsheid in geschrifte en belastingfraude. De licentiecommissie van de KNVB is van die delicten al overtuigd. De commissie neemt geen blad voor de mond: "De interne gang van zaken kan zonder omhaal van woorden frauduleus worden genoemd."

Zo moesten werknemers in opdracht van het bestuur schijncontracten opstellen en bestanden van hun computers wissen. Werknemers van Twente werden daarbij onder grote druk gezet om niet integer te handelen.

De club deed zaken met Doyen. Met die investeerder werden spelers aangetrokken en verkocht. Waar de groep zijn geld vandaan haalde, is nooit echt duidelijk geworden. Het is niet ondenkbaar dat de Fiod ook de geldstroom tussen Twente en Doyen onder het vergrootglas legt.

Wie zijn de slachtoffers van het handelen van het oude Twente-bestuur?

Volgens Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, is dat in principe iedereen die een contract met Twente heeft of had. Dat kunnen spelers, werknemers, zakenpartners, sponsoren en schuldeisers zijn. Maar bijvoorbeeld ook de gemeente Enschede, die de club van garanties voorzag. Eveneens op basis van onjuiste cijfers. Ook andere clubs zijn de dupe geworden. Door te sjoemelen met contracten kreeg Twente geld (zoals tv-gelden) dat verdiend is met vals spel. Bovendien is de reputatie van het Nederlands voetbal en de KNVB geschaad.

Is er een kans dat gedupeerden naar de rechter stappen om hun schade te verhalen?

Olfers sluit dat niet uit. Zij ontving veel mail van Ajax-fans die vinden dat hun club kampioen had moeten worden in plaats van PSV. Als de uitslagen van Twente worden geschrapt was de club uit Amsterdam kampioen geworden. Wie naar de rechter stapt, moet daar de schade wel kunnen aantonen. Of het verhalen van de schade via de rechter ook leidt tot een uitbetaling is maar zeer de vraag. Als de fiscus is opgelicht, zullen alle schuldeisers moeten aansluiten in de rij die wordt aangevoerd door de Belastingdienst.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden