Spelers Oranje steunen boycot voetbalweekblad niet unaniem

TORONTO - Een week voor hun eerste WK-duel hebben de spelers van het Nederlands elftal laten weten ontevreden te zijn over de manier waarop in diverse Nederlandse media is bericht over de problemen binnen de vakbond voor (semi-)beroepsvoetballers, de VVCS. Op initiatief van Dennis Bergkamp en Jan Wouters werd zaterdag zelfs besloten tot een zekere vorm van boycot van toen nog niet nader genoemde media.

Via KNVB-persvoorlichter Ger Stolk werd in Toronto het Algemeen Nederlands Persbureau zaterdagochtend om zeven uur op de hoogte gebracht van de actie van de spelers. De selectie zou voortaan geen interviews meer toestaan aan enkele media. Voor nader commentaar werd een woordvoerder van de Nederlandse Sport Pers (NSP) door de KNVB verwezen naar Jan Wouters. De speler van PSV bleef echter onbereikbaar voor commentaar.

Een dag later kwam de selectie met een tweede communiqué voor de pers. Hierin ging het ineens niet meer om 'enkele media' die op de zwarte lijst zouden staan, maar alleen nog om het weekblad Voetbal International. De hoofdredactie van dit blad nam de actie van de spelers voor kennisgeving aan en verlangde geen formeel protest van de NSP.

De internationals zouden zich al twee jaar lang ergeren aan de journalistieke begeleiding van Oranje in Voetbal International. Die ergernis betrof niet alleen de warme voorkeur die het blad voor Johan Cruijff als WK-bondscoach uitdroeg, maar ook de als te overdreven kritisch en zelfs unfair ervaren opstelling ten opzichte van Dick Advocaat. Als directe reden ('de druppel die de emmer deed overlopen') voor het boycotten van VI-journalisten geldt de recente berichtgeving over de VVCS. Het was de erevoorzitter van deze spelersorganisatie, mr. Jimmy Janssen van Raay, die vorige week fel naar de organisatie uithaalde en ook in VI uitgebreid aan het woord kwam. Janssen van Raay behoorde in 1961 tot de oprichters van de VVCS. Vorige week verbrak hij alle banden met deze bij de FNV aangesloten vakbond. De Rotterdamse advocaat en Europarlementariër kon zich niet meer vinden in de steeds commerciëlere activiteiten van de VVCS. Met name het bestaan van de zogenoemde Antillen-route, stuitte Janssen van Raay tegen de borst. Het VVCS-aanhangsel Sport Promotion BV sluisde voor diverse topspelers forse bedragen door naar het belastingparadijs Curaçao. Het zou hierbij gaan om in het buitenland binnengehaalde bedragen inzake de verzilverbare populariteit van de desbetreffende spelers. Janssen van Raay stelde begin januari in een brief aan Sport Promotion-directeur Rob Jansen dat de Antillenroute juridisch dubieus was en moreel verwerpelijk. Het was Janssen van Raay die zelf indertijd bij het ministerie van financiën een bijzonder gunstige pensioenregeling voor de beroepsvoetballers realiseerde. Op grond van die regeling stelde hij het ongepast te vinden financiën vervolgens ook nog eens met een Antillen-route te confronteren; temeer omdat de spelers die kapitalen naar Curaçao hebben overgebracht, tevens profiteren van het pensioenfonds in Nederland.

In Toronto hebben de spelers benadrukt dat de boycot-actie geheel en al hun particulier initiatief is. Niettemin worden zij dagelijks geconfronteerd met het KNVB-bestuurslid technische zaken Karel Jansen, die als het boegbeeld van de VVCS ten zeerste bij deze kwesties is betrokken. Jansen zegt volledig buiten de actie te staan. De spelers hebben naar buiten gebracht dat de boycot-actie unaniem binnen de selectie wordt ondersteund. Bij Voetbal International meldde zich evenwel meteen de zaakwaarnemer van Ed de Goey en Ronald Koeman. Volgens Ger Lagendijk, die ooit zelf actief was voor de VVCS, distantiëren De Goey en Koeman zich volledig van de actie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden