Spelers Ajax pleiten voor meer kaarten

AMSTERDAM - De spelers van Ajax willen gelijke behandeling van supporters voor de bekerfinale op 12 mei. In een open brief pleiten de profs van de koploper in de eredivisie voor een evenwichtige verdeling van de toegangskaarten voor het duel in de Rotterdamse Kuip.

Vanwege verscherpte veiligheidsmaatregelen mag Ajax met 5900 supporters naar Rotterdam en tegenstander FC Utrecht met 15000. De Utrechters reizen verplicht per bus, de Amsterdammers verplicht met de trein.

Ajax vindt de besluiten onacceptabel maar moet zich neerleggen bij de besluiten van de autoriteiten. De open brief van de spelers is gericht aan de burgemeesters van Rotterdam en Amsterdam, de lokale overheden van de beide steden en aan de KNVB.

De ondertekenaars zijn aanvoerder Christian Chivu, André Bergd lmo en doelman Fred Grim. In de brief met het verzoek om de kaarten tussen de clubs gelijk te verdelen staat verder onder andere: ,,Hoewel wij onderschrijven dat de recente ongeregeldheden een krachtdadig optreden van de overheid noodzakelijk maakt, zien wij geen grond voor discriminerende behandeling die de supporters van Ajax voor deze wedstrijd ten deel schijnt te moeten vallen. Als spelers van Ajax vinden wij de maatregelen onacceptabel.''

Ajax besloot gisteren de kaartverkoop voor de bekerfinale voor maximaal twee weken op te schorten. Arie van Eijden, algemeen directeur van Ajax, nam die maatregel mede op advies van een afvaardiging van de F-side.

Beide partijen overlegden gistermiddag over de ontstane situatie rond de bekerfinale op 12 mei in Rotterdam. Ronald Pieloor, woordvoerder van de F-side, eiste dat Ajax onder deze voorwaarden niet op 12 mei zou spelen. Daar ging het bestuur echter niet op in. ,,We spelen'', maakte Jacob Bergsma, woordvoerder van Ajax duidelijk. ,,Want we willen winnen.'' Wel blijft de club met de verschillende instanties onderhandelen om alsnog tot een vergelijk te komen.

Overigens wil de Onafhankelijke Fanclub Ajax (OFA) op 8 en 9 mei in Rotterdam demonstreren. Op die eerste datum vindt de Uefa Cup-finale tussen Feyenoord en Borussia Dortmund in De Kuip plaats, een dag later wordt wellicht Feyenoord op de Coolsingel gehuldigd. ,,Andere acties worden niet uitgesloten'', zei Pieloor. ,,De protesten zullen in ieder geval niet mals zijn.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden