Spelend leren over Oeganda en over journalistiek

Bij het computerspel 'On the ground reporter Uganda' gaat het niet alleen om spanning en avontuur. Gamers leren in hun rol als journalist in een Afrikaans land ook iets over de voedselproblematiek, onrechtvaardigheid, armoede, westerse belangen en onbetrouwbare bronnen. Voor de twee beste gamende mbo'ers is er een prijs, belooft Azarja Harmanny van Butch & Sundance Media. "De winnaars doen hun virtuele reis in juni in het echt over. Zij gaan als verslaggevers naar Oeganda."

Jullie ontwikkelen educatieve games die als lesmateriaal voor de vakken burgerschap en maatschappijleer kunnen dienen. Wat leert een scholier als virtueel verslaggever in Oeganda?
"Wij merken dat scholen het lastig vinden goed invulling te geven aan die vakken. Met deze game brengen we complexe vraagstukken als burgerschap op een toegankelijke en uitdagende manier in de belevingswereld van jongeren. In 'On the ground reporter Uganda' leert de gamer dat de voedselcrisis in Oeganda ook komt door speculatie in het westen en door landjepik: een regering en rijke particulieren die goede grond verkopen aan Chinezen."

Butch & Sundance Media is een collectief van betrokken journalisten en filmmakers, met het streven naar een betere wereld. Jullie experimenteren met nieuwe mediavormen. Wat leert de gamer over journalistiek?
"Als verslaggever in exotische landen kom je avontuur, gevaar, gastvrijheid en taalbarrières tegen. Je ervaart ook hoe moeilijk het voor journalisten is de waarheid te doorgronden en dat er overal veel onbetrouwbare bronnen zijn. Dat is mediawijsheid die je meekrijgt."

Waarom wordt er aan het spel ook een prijs verbonden?
"Deze game is vanaf de zomer online en al twintigduizend keer gespeeld. Maar we wilden het nog een extra boost geven. Naast de spanning van het spelletje is er de extra uitdaging voor de beste gamers van het mbo: de 'Uganda Challenge'. Per provincie gaat de beste gamer van de maand maart naar de finale die op 20 april in een studio van de NOS plaatsvindt. Ze worden daar getest op hun kennis van de Oegandese voedselproblematiek door nieuwslezeres Simone Weimans. De twee beste finalisten reizen in juni naar Oeganda en maken daar onder begeleiding een echt nieuwsitem."

Waarom is de game voor iedereen, maar de 'Uganda Challenge' alleen voor mbo'ers?
"We willen onze lesmethoden nu vooral onder de aandacht brengen in het mbo. Die doelgroep is over het algemeen moeilijk te bereiken."

Eerder gaven jullie gamers journalistieke opdrachten in Darfur en Afghanistan. Wat wordt de volgende?
"In Darfur en Afghanistan ging het om oorlogssituaties, deze om voedselschaarste. Nu ontwikkelen we 'On the ground reporter The Netherlands'. Dat klinkt minder exotisch. Het kost kranten moeite jonge lezers te trekken, en het Journaal lokt niet veel jongeren. Daar ligt onze uitdaging. In het spel besteden we aandacht aan de vreemdelingenproblematiek, illegale uitzendbureaus voor Polen, aan vrouwenrechten en aan internationale issues. De eerste reacties zijn enthousiast."

Meer informatie: www.ugandachallenge.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden